amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

daria-lorenci-flatz, jadranka, kumovi Njena.si

'Jadranka' iz Botrov: Najraje bi se zabila v zid!

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Skrita komisarska kandidatka: Kako je Tanja Fajon pred desetimi leti spodkopala Alenko Bratušek

Deli na:
Skrita komisarska kandidatka: Kako je Tanja Fajon pred desetimi leti spodkopala Alenko Bratušek

Tanja Fajon in Alenka Bratušek - kakšen je v resnici njun odnos? - Foto: Primož Lavre

Po odstopu Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja se je vnovič odprla možnost, da bi to mesto zasedla zunanja ministrica in donedavna predsednica SD Tanja Fajon. Njeno kandidaturo je že pred dnevi napovedal tudi prvak največje opozicijske stranke Janez Janša, ko je na svojem priljubljenem družbenem omrežju zapisal, da predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen želi žensko kandidatko in iz vrst socialistov.

Že pred tem so bruseljski portali pisali, da želi Von der Leynova uravnoteženo Komisijo, medtem ko je med 26 kandidati le devet žensk. Zato je pritiskala na manjše članice, predvsem na Slovenijo in Malto, da predlagata ženski kandidatki. O tem naj bi s predsednikom vlade Robertom Golobom govorila tudi na svojem obisku v Sloveniji v ponedeljek, ko si je najprej ogledala poplavno obnovo Črne na Koroškem, nato pa se udeležila še Blejskega strateškega foruma.

Naslednji dan je vlada sicer sporočila, da je Vesel njen edini kandidat za komisarja, toda že v petek je prišlo do popolnega preobrata. Čeprav je Vesel užival podporo tudi obeh opozicijskih strank, je Golob pokleknil pred pritiski Bruslja, zato je Vesel odstopil od kandidature. Kot smo neuradno zvedeli, ga von der Leynova ni hotela uvrstiti med komisarske kandidate, ki jih bo predstavila v sredo, ker ne želi strokovnjaka, ampak politika, poleg tega pričakuje žensko kandidatko.

Pri rušenju Bratuškove je odločilno vlogo odigrala Fajonova, saj so jo najbolj »sesuvali« evropski poslanci iz vrst socialistov. Gregor Golobič je dogajanje komentiral: »Najzadrtejši sovražnik, ki si ga lahko ženska nakoplje, je druga ženska. Fajonizem.«

Tako je v igro vnovič stopila Fajonova, ki je tako ženska kot socialistka. Poleg tega je tudi zelo ambiciozna, saj je bila pred desetimi leti uradno predlagana za komisarsko kandidatko, podobno kot takratni predsednik Desusa Karl Erjavec, vendar je na koncu vlada Alenke Bratušek izbrala Alenko Bratušek, ki jo je močno podpiral tudi takratni predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker.

Kot je znano, je Bratuškova nato popolnoma pogorela na predstavitvi kandidature v Evropskem parlamentu, zatem pa je vlada Mira Cerarja za novo komisarko predlagala Violeto Bulc, ki je bila nato tudi potrjena. Pri rušenju Bratuškove je odločilno vlogo odigrala Fajonova, saj so jo najbolj »sesuvali« evropski poslanci iz vrst socialistov. Gregor Golobič je dogajanje komentiral: »Najzadrtejši sovražnik, ki si ga lahko ženska nakoplje, je druga ženska. Fajonizem.«

Zato ne bi bilo presenečenje, če bi bila med rušitelji Veselove kandidature tudi Fajonova. Toda po naših virih za to ni imela podpore v lastni stranke, če je karkoli počela, je to počela na lastno roko. Vodstvo SD je bilo namreč v petek zelo presenečeno, da je Vesel odstopil od kandidature, saj so ga na torkovi seji vlade vnovič podprli.

Vsekakor pa je težko verjeti, da bi Golob, potem ko se je zlahka odpovedal svojemu komisarskemu kandidatu, ta položaj zdaj prepustil koalicijski stranki, s katero ni v najboljših odnosih. Zato ima najbrž več možnosti kot Fajonova za uspeh Marjeta Jager, namestnica generalnega direktorja na generalnem direktoratu za mednarodna partnerstva pri Evropski komisiji, ki je bila v igri za komisarko že v času vlade Marjana Šarca. Skoraj brez možnosti pa sta drugi dve kandidatki, ki ju omenjajo mediji: ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in evropska poslanka Svobode Irena Joveva.