profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bojan Traven napovedal vnovično kandidaturo za župana Bohinja

Deli na:
Bojan Traven napovedal vnovično kandidaturo za župana Bohinja

Bojan Traven je svoj program strnil v 6 programskih točk, pri čemer kot ključno izpostavlja uvedbo t.i. Bohinjske rente. - Foto: Bojan Traven

Nekdanji novinar in urednik Bojan Traven je danes napovedal kandidaturo za župana Občine Bohinj. Na volitve se podaja kot neodvisni kandidat, kandidaturo bo vložil s podporo volivk in volivcev.

Bojan Traven je svoj program strnil v 6 programskih točk, pri čemer kot ključno izpostavlja uvedbo t.i. Bohinjske rente. Traven izpostavlja, da »se mora zbrana turistična taksa pravično porazdeliti med vse Bohinjce in sicer tako, da vsak Bohinjc dobi letno rento v višini 200 eur, tudi otroci. Za štiričlansko družino je to 800 evrov na leto«. »Prav je, da prav vsi v denarnici občutimo nepotrpežljiv razvoj turizma v naši občini, ne samo tisti, ki imajo tukaj kapitalske naložbe«, poudarja kandidat.

Izpostavlja tudi uvedbo Bohinjskega stanovanjskega sklada, saj je v Občini Bohinj nemogoče kupiti parcelo ali nepremičnino po dostopnih cenah za občanke in občane. »Občina nima jasne strategije na področju stanovanjske politike«, izpostavlja Traven in dodaja, da posledično »mladi v Bohinju ostajajo brez stanovanj, starejši pa so talci svojih ogromnih hiši in še večjih kmetij, ki jih ne morejo vzdrževati«. Traven se zavzema, da  Občina Bohinj uveljavlja predkupno pravico pri tistih parcelah in nepremičninah, kjer je to smiselno.

Foto: Tomo Jeseničnik - Traven izpostavlja, da »se mora zbrana turistična taksa pravično porazdeliti med vse Bohinjce.

Traven izpostavlja pomen lastne energetske samooskrbe Občine Bohinj in napoveduje pospešeno gradnjo malih hidroelektrarn. »Bohinj je obdan z vodo, ki je očitno dosedanja občinska oblast ni dovolj cenila. Voda je energija«, poudarja Traven in napoveduje, da se s ciljem manjših položnic za energijo v občini začne graditi male hidroelektrarne. 

Ključno se mu zdi, da se v občini zagotovi nujna reševalna služba in sicer vse dni v letu. »Nedopustno je, da se v primeru nesreče čaka reševalno vozilo iz Jesenic«, opozarja Traven in dodaja, da se mora tudi zato cestna povezava z Jesenicami hipno izboljšati.

Foto: Profimedia - Bohinjska renta po Travnovo: vsak Bohinjc dobi letno rento v višini 200 eur, tudi otroci. Za štiričlansko družino je to 800 evrov na leto«

Bojan Traven napoveduje povezovanje skupnosti v Občini Bohinj. »Želim, da veste, da bomo gradili Bohinjsko skupnost. Želim - četudi je jasno, da sem Fuž'nar - da se življenje vrne v Bohinjsko Bistrico. Bohinjska Bistrica je središče naše občine in prestolnica Julijskih Alp ter Triglavskega narodnega parka. Postati mora vredna svoje vloge, živahnejša in bolj vitalna. Postati mora trajnostno središče, ki bo zgled upravljanju lokalne skupnosti v Alpah«, izpostavlja Traven. Med drugim je Traven napovedal začetek pogovorov o ustanovitvi srednje šole v Bohinjski Bistrici, ki bo s programi trajnostnega razvoja, podjetništva in turizma dala popolnoma novo dimenzijo razvoju Bohinjske Bistrice, Bohinja in Zgornje Gorenjske. Ob spoštovanju tradicije, običajev, kulturne in naravne dediščine, Traven napoveduje tudi ohranjanje kmetijstva kot primarne gospodarske panoge v občini poleg turistične panoge.

Več: https://www.bojantraven.com/program 

Povezava na video: https://www.facebook.com/100001410326253/videos/860101201827725/