GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Golob je povsod postavil svoje »strokovne« kadre – ni več izgovora, da ne bi vse teklo »kot po maslu«

Deli na:
Golob je povsod postavil svoje »strokovne« kadre – ni več izgovora, da ne bi vse teklo »kot po maslu«

Ljerka Bizilj - Foto: Primož Lavre

Zasledila sem, da je bil minister za zdravje B. Loredan na digitalnem izobraževanju na Finskem in v Estoniji, da bi njihovo prakso prenesel v Slovenijo. Morda bi bilo dobro, če bi šel še na Štukljevo cesto v Ljubljani, kjer ima sedež podjetje Better, ki bo s svojo digitalno platformo poskrbelo, da bo angleški zdravstveni sistem »obvladal« deset milijonov Angležev in preprečil podvajanja in podobne zadeve, ki so se pri naših dveh milijonih Slovencev nakopičile in dodatno podaljšale čakalne vrste. Z informacijskim sistemom v zdravstvu smo kakšnih deset let zadaj …

Je pa zelo zanimivo, da pri gradnji zasebnega diagnostičnega centra, ki ga gradita tudi dve zavarovalnici, ki sta delno v državni lasti, ministrstvo, vlada nimata nič, kot pravi minister za zdravje.

B. Loredan, da vam ne bo treba pojesti preveč zarečenega kruha, ko ste razlagali, nekako takole: da javno zdravstvo ostane in da je navsezadnje nam pacientom vseeno, kdo nas zdravi, le da imamo enakopraven dostop do zdravnika, da nas to dodatno ne stane. Morda sem pa narobe razumela? Da se mi ne bo treba opravičiti L. Mescu, ko ga doslej nisem podprla pri sitnarjenju, da se nam prikrito vsiljuje preveč zasebnega zdravstva, čeprav berem, da je moral celo Mesec iskati zdravstvene storitve pri zasebnikih, ker javno zdravstvo ne funkcionira.

In lahko se zgodi, da nas bo kar precej moralo pojesti preveč kruha, ker smo stavili na B. Loredana, če se mu zalomi. Vseeno upam, da se B. Loredan ne trudi zaman ali v narobno smer!? In da nam ob vseh sredstvih, ki jih dajemo za javno zdravstvo, postopoma ne bo treba za vsak obisk zdravnika plačati, kot je to pri zobozdravnikih. Samo usta odprete in je že  vsaj 50, 100 evrov.

Golob je domala povsod postavil svoje »strokovne« kadre, da ni več izgovora, če kaj ne gre. Zdaj bo vse teklo »kot po maslu«.

Tudi Z. Jankovića smo zgroženo opazovali, kaj neki teka po Republiki Srbski in se objema s tamkajšnjim voditeljem Miloradom Dodikom. A glej ga, zlomka! Pragmatik Janković se je šel dogovarjat za elektriko in plin in za to, da bi Ljubljana imela kam voziti komunalne odpadke, ker seveda v Sloveniji nimamo kakšne zažigalnice ali česa podobnega. Imamo pa kup nekih civilnih iniciativ, ki so pametnejše celo od avstrijskih strokovnjakov! Avstrijci imajo sežigalnico na Dunaju!

Foto: Vlada RS - Premier Robert Golob

Kakšno srečo imamo, da o nas ne odločajo takšni »butci« kot v Avstriji! No, samozavestni politik bo rekel: sodelujem tudi »z vragom«, če je v korist države in prebivalcev. Vendar pa ima Janković zdaj največ dela s prometom v Ljubljani. Norci na kolesih, skirojih vijugajo med pešci in pogosto se zdi, da je za pešce še bolj nevarno, kot je bilo, ko so po mestu vozili avtomobili. No, skiroji bodo lahko dirkali le do 5km/h. Kaj pa »sodobna« kolesa? Ta še zvoncev nimajo več! Sicer pa je pred volitvami čas, da od županov, ki nameravajo kandidirati, »izsilimo« čim več koristnih zadev za nas vse.

Vlada pa se ukvarja predvsem z državljani, civilno družbo, kadrovanjem in energenti. Golob je domala povsod postavil svoje »strokovne« kadre, da ni več izgovora, če kaj ne gre. Zdaj bo vse teklo »kot po maslu«. In ker nekatere panoge, predvsem s področja energetike, kujejo visoke dobičke (predvsem na račun krize), bo Evropa to omejila! Ko Evropa ureja, smo glede na izkušnje lahko kar zaskrbljeni. In pomoč bodo najbolj ranljivi dobili tudi pri nas.

Upajmo, da bo vlada to dobro premislila in naredila selekcijo, saj pomoč kar vsevprek ni potrebna, plačujemo jo vsi, torej bi jo tudi za otroško prehrano premožnih. V času hujšega kovida, so pomoč dobivali npr. upokojenci, eni redkih, ki materialno med epidemijo niso bili prikrajšani. Zdaj je inflacija, cen rastejo, zato bi jo tisti z nizkimi pokojninami nujno morali dobiti.

V Velenju pa za Teš 6 ni dovolj premoga! Golob ugotavlja, da je uvoz premoga cenejši od uvoza elektrike – indonezijski premog naj bi bil ekološko celo primernejši od velenjskega, ki ga je premalo!

A zgodovinski spomin je res obremenjujoč. Najprej, koliko pregovarjanj, afer, političnih in medijskih linčev je bilo pred kakšnimi 30 leti, ko se je takratni župan, mislim, da je bil J. Strgar, boril proti napadom, ker bo Ljubljana za ogrevanje uvažala indonezijski premog! In kako smo napadali takratno ljubljansko oblast, zdaj pa se še kar grejemo.

Nekje leta 2019 so Velenjčani napovedali nakup indonezijskega premoga, ker domačega ni dovolj. Zdaj prihaja, a bo morda dolgo trajalo, saj morajo ugotoviti, ali ustreza okoljevarstvenim in tehničnim zahtevam. Ja, ta zgodovinski spomin! Kakšen šov je bil v parlamentu in v medijih pred graditvijo šestega bloka šoštanjske termoelektrarne; takrat so govorili, da je gradnja namenjena reševanju premogovništva v Velenju. Izkazalo se je nasprotno, velenjski premogovnik odpušča delavce, uvažamo pa indonezijski premog. Kam so nas pripeljale politične odločitve namesto strokovnih!

In spet bo marsikaj drugače! Milan Brglez! Iz Zreč! Javno je deloval umirjeno, zelo socialno, bolj je bil usmerjen proti Levici kot proti sredini, v času vlade M. Cerarja je bil predsednik državnega zbora … Cerar o njem pravi, da je dvoličen, da je bil med glavnimi krivci za razpad stranke SMC. A Brglez je resen kandidat. Čeprav – med A. Logarjem in M. Brglezom je V. Prebilič, ki je sicer glede na politično usmerjenost najbrž prej levo kot desno od sredine, a nad vsakdanjim slovenskim razkolom.

Teh ali onih ekstremistov večina najbrž ne bo volila. Pomembno pa je, kako bodo kandidati svojo držo, svojo odgovornost znali predstaviti volivcem, kako prepričljivi bodo znali biti v svojih nastopih. N. P. Musar je tudi Brglezova kandidatura, a se je odmaknila od večje podpore volivcev. Dolgčas nam ne bo.