386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

Josua Tuisova Ekipa24.si

Zvezdniku je med svetovnim prvenstvom umrl ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška vojska zmedena: kam je izginilo 80 milijonov dolarjev vredno "nevidno" letalo

Deli na:
Ameriška vojska zmedena: kam je izginilo 80 milijonov dolarjev vredno "nevidno" letalo

Lovec F-35 - Foto: Pixabay

Ameriška vojska je izgubila sled za svojim bojnim letalom, zaradi česar se je na javnost obrnila z nenavadnim pozivom, naj pomaga najti pogrešano letalo, vredno več deset milijonov dolarjev. Lovsko letalo F-35, ki naj bi bilo "nevidno" za radarje, pogrešajo od nedelje.

Letalo F-35 je izginilo v nedeljo popoldne, ko je pilot letel nad ameriško zvezno državo Južna Karolina. Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo, oblasti pa trdijo, da je bilo letalo vpleteno v "nesrečo". Pilot se je uspel izstreliti iz letala, varno skočiti s padalom in je v bolnišnici v stabilnem stanju, so sporočili.

Medtem ko je pilot preživel, pa ameriška vojska še ni našla letala, zaradi česar so v letalskem oporišču Charleston zaprosili za pomoč lokalno prebivalstvo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poziv javnosti so objavili tudi na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju. "Če imate kakršne koli informacije, ki bi lahko pomagale našim reševalnim ekipam najti F-35, prosimo pokličite obrambni operativni center oporišča," so zapisali.

Iskanje pogrešanega letala je po navedbah predstavnikov vojaškega oporišča osredotočeno na območje okoli dveh jezer severno od mesta Charleston.

F-35 Lightning II je večnamensko lovsko letalo pete generacije z nizko opaznostjo, ki ga je razvilo podjetje Lockheed Martin. Stane okoli 80 milijonov dolarjev, odlikuje pa ga tehnologija "stealth", saj so njegovo ogrodje, senzorji in sistemi zasnovani tako, da jih radarji ne zaznajo.