stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Brutalna zakulisna vojna med Golobom in glavnimi akterji vzporedne države: če ne bo plesal po njihovo, ga bodo zrušili!

Deli na:
Brutalna zakulisna vojna med Golobom in glavnimi akterji vzporedne države: če ne bo plesal po njihovo, ga bodo zrušili!

Silvester Šurla - Foto: Primož Predalič

Radi bi, da bi bil premier Robert Golob njihova marioneta. Da bi ga čim bolj osamili in z njim manipulirali. Tako kot so pred desetimi leti z Mirom Cerarjem. V Sloveniji poleg uradne oblasti obstaja še vzporedna. Neizkušeni politiki, novi obrazi, so njihov glavni plen.

Odločitve se sprejemajo v največjih PR-agencijah, ki so hkrati tudi lobistična podjetja. Kot svoj glavni produkt prodajajo vpliv (in meglo): na predstavnike oblasti, javne uslužbence, medijska podjetja … Poskušajo biti država v državi. V prejšnji vladi so najbolj vrteli okrog prsta Zdravka Počivalška. V aferi zaščitna oprema je na plano priplavala tudi agencija Pristop.

Največje PR- in oglaševalske agencije so zelo cvetele v obdobju tretje Janševe vlade, kažejo njihove bilance. Velik del oglaševalskega denarja iz državnih družb in podjetij, ki bi moral priti do medijev, ti posredniki zadržijo zase, nekaj najbrž nesejo tudi nazaj. Da dobijo potem še več poslov, da so eni in drugi zadovoljni. Pišejo anonimke, trolajo po družbenih omrežjih, s politiko korenčka in palice pogosto dirigirajo tudi vsebine v medijih. Temu pravijo spinanje.

Lažne novice, v katerih nekaj dejstev drži, ob tem pa je natrošenih še kopica neresnic in celo zavestnih laži, imajo lahko velik učinek, saj se na svetovnem spletu po družbenih omrežjih pogosto širijo kot požar. Pri objavah pa ti samooklicani spindoktorji puščajo prstne odtise. Poznavalci politično-medijskega zakulisja takoj opazijo, kdo je kaj naročil. Najbolj umazane tekste za osebne diskreditacije motečih oseb pa nosijo blogerju z družbenega dna in mu za objave plačujejo z gotovino.

Vlado Roberta Goloba bolj kot Janeza Janša rušijo strukture vzporedne države. Vsi tisti, ki niso dobili tistega, kar so pričakovali.

Tako smo že nekaj mesecev priča zakulisni vojni med ožjim krogom premierja Goloba in nekaterimi glavnimi akterji iz sfere vzporedne države. Spopad postaja vse bolj brutalen, saj so v igri zajetne vsote denarja. PR-lobistične hobotnice so se v zadnjih treh desetletjih zažrle v skoraj vse pore slovenske družbe kot najbolj agresivna rakava metastaza.

Teh ljudi ne zanima ideologija, zanima jih samo denar. Lahko sodelujejo tako z levimi kot desnimi. Po naročilu in plačilu rušijo ministre, tudi vlade. Vse je podrejeno cilju, da čim več javnega denarja iz državnih ustanov, agencij, družb in podjetij spravijo v zasebne žepe.

Vlado Roberta Goloba bolj kot Janeza Janša rušijo strukture vzporedne države. Vsi tisti, ki niso dobili tistega, kar so pričakovali. Vsi tisti, ki se na tak ali drugačen način čutijo ogrožene. Golob naj bi se nekaterim vplivnežem že postavil po robu, a je po drugi strani tudi lahka tarča. Ne samo zaradi nove partnerice, tudi zaradi značajskih lastnosti ga rado zanese.

Če ne bo plesal tako, kot bodo igrali v PR-lobističnih agencijah, bodo gotovo poskušali zrušiti tudi njegovo vlado. Najprej, da bi ga politično oslabili, bi razbili poslansko skupino Gibanja Svoboda. Največji udarec pa bi bilo miniranje zdravstvene reforme, na kateri Golobova vlada obstoji ali pade.

Po dobrem letu na oblasti je postalo jasno, da minister Danijel Bešič Loredan ne bo zmogel urediti javnega zdravstva. Nasprotno, postal je največja ovira za izvedbo zdravstvene reforme, saj je za časa ministrovanja povzročil še večji kaos. Precej milijonov evrov za skrajševanje čakalnih vrst, ki so se še podaljšale, pa je na koncu pristalo pri zasebnikih, ki ponujajo enostavnejše zdravstvene storitve. Tiste, ki prinašajo največ zaslužka.

Največji vpliv na Bešiča Loredana naj bi imel Veliki mojster Velike prostozidarske lože, po profesiji torakalni kirurg, sicer pa največji zasebnik v slovenskem zdravstvu Marko Bitenc. Slednji gotovo ne dela sebi v škodo, saj ga bolj kot javno zdravstvo zanima lastni profit. Povezan pa je tako z levimi kot desnimi: tako z Janšo kot Jankovićem in Kučanom.

Poleg javnega zdravstva je za Goloba tudi policija še ena tempirana bomba. Epizoda z odstopljeno ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, ki je našla zavetje v uradu nove predsednice republike Nataše Pirc Musar, je pokazala, da na policiji niso (bili) problem samo Janševi kadri. Težave so tudi s tistimi kadri, ki so na policiji med tranzicijo skrbeli, da so bili nekateri mogočneži v Sloveniji skoraj nedotakljivi.

Foto: Vlada RS - Premier Robert Golob - vlado mu bolj kot Janez Janša rušijo strukture vzporedne države.

Eden takih je bil vrsto let razvpiti pidovski baron Darko Horvat, nekdanji delodajalec predsednice Pirc Musar, za katerim je v Sloveniji ostalo pogorišče z nepoplačanimi 170 milijoni evrov bančnih dolgov. Horvat se je pred leti sicer znašel v kriminalistični preiskavi v zadevi Factor banka. Očitajo mu kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja, za katero je zagrožena kazen do osmih let zapora, postopek pa je v fazi sodne preiskave.

Toda Darko Horvat ni kdorkoli, uvrščali so ga v trdo jedro Kučanovega gospodarskega kroga. Če bo slučajno obsojen, ga lahko pomilosti »njegova« predsednica Nataša Pirc Musar, ki ga je pred leti javno označila za »finančnega genija«. Ni izključeno, da se bo na koncu to tudi zgodilo. Tudi Borut Pahor je pred leti pomilostil lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, čeprav je temu nasprotoval nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič.