DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Vojna za RTVS: kdo bo izločil več ustavnih sodnikov

Deli na:
Vojna za RTVS: kdo bo izločil več ustavnih sodnikov

Ivan Puc - Foto: Primož Lavre

Nič več o reformah, te dni se bije neka druga bolj sofisticirana vojna. A nič kaj v ozadju, celo piarovsko. Spopad za to, kdo bo nazadnje izločil več ustavnih sodnikov in s tem, kot se reče, »rešil« nepristranost ali celo samo videz nepristranosti ustavnega sodišča. Kaj se bo zgodilo, če bodo v zadevi odločanja o novem zakonu o RTV Slovenija od devetih sodnikov izločeni kar trije, ali Bog ne daj celo štirje člani? Nazadnje bi ustavno sodišče obglavilo samo sebe.

Ko je delegacija odbora evropskega parlamenta, vodi jo poslanka Sophie in 't Veld, jeseni leta 2021 objavila poročilo o stanju pravne države v Sloveniji, je v njem pisalo, da institucije v Sloveniji delujejo dobro. Ob vseh teh »odstrelitvah« njegovih članov za ustavno sodišče tega že ne bi mogli reči.

Nič nenavadnega sicer, o spolitiziranem programskem svetu RTV, spolitiziranem vodstvu RTV in spolitiziranem novem zakonu o RTV odloča zdaj ustavno sodišče – zato je treba še njega poriniti v blato spolitiziranosti. Na koncu ostane še evropsko sodišče za človekove pravice in še to bo spolitizirano – vsaj za eno stran v konfliktu.

Delegacija omenjenega odbora oziroma misije je izpostavila, da poskusi diskreditacije ali ustrahovanja institucij povzročajo veliko tveganje za vplivanje na ugled teh institucij. In to se z ustavnim sodiščem dogaja. S tem bo lahko in moralo opraviti samo.

Foto: Ustavno sodišče/STA - Ustavni sodniki

Nasvet ustavnega sodnika prve sestave ustavnega sodišča Matevža Krivica se zdi na mestu. Poseči bo treba v merila, kot so jih pri izločanju uporabljali doslej in s tem sledili drugim sodiščem, kjer pa izločenega sodnika nadomesti drug sodnik. Ustavno sodišče ima bistveno drugačno vlogo, zato si poseg v merila izločanja lahko in mora privošči.

Drugo vprašanje je, ali se je aktualna sestava te najvišje sodne instance sposobna ubraniti polaščevalcev. Skoraj moramo verjeti v to; ne glede na dvom in na kritike na račun nekdanjega predsednika republike, ki je botroval takšni sestavi. Borut Pahor se je prehitro uklonil vsakokratnim političnim preferencam oziroma razmerjem moči med njimi. Morda je zaradi tega ponavljal, da ni moralna avtoriteta.