jan plestenjak Svet24.si

Jan Plestenjak protestno zapustil poroko zaradi ...

camilla, kate Svet24.si

Ekscesna ustrežljivost služabnikov na britanskem...

erik-brecelj, bojana-beović Necenzurirano

Kako je Erik Brecelj pri "dvoživkah" nalil ...

Robert Golob; Zoran Janković Reporter.si

Prišepetovalci sončnega kralja: največji vpliv ...

Mura Nafta Ekipa

Vroče že pred prekmurskim derbijem: glejte, kako...

Peter Poles in Sašo Stare Revija Stop

Peter in Sašo: »Naša žirija ni preveč ...

pogacar Ekipa

Sveti Tadej! Ko je videl, kaj je nad Pogačarjem, ...

Tiskana

Na degustaciji rebul v Goriških Brdih

Deli na:
Na degustaciji rebul v Goriških Brdih

Goriška Brda - Foto: arhiv Reporterja

V Brdih nadaljujejo z utrjevanjem prepoznavnosti vinorodnega okoliša in njihovih vin. Zastavonoša je domača rebula, o kateri so že sedmič pripravili poglobljeno degustacijo združenja Brda Home of Rebula.

V ospredje vse bolj postavljajo rastišče, torej skupek različnih naravnih in človekovih vplivov, vključno s tradicijo in kulturo. Rebula iz Brd, najsi bo s slovenske ali italijanske strani državne meje, je edinstvena, v svetu vina vse bolj prepoznavna in ugledna, a to ni samoumevno, zato Brici mednarodni javnosti vedno znova pojasnjujejo od kod, zakaj in kako.

Enajst vinarjev, povezanih v združenje Brda Home of Rebula pod okriljem Konzorcija Brda, je v svoje kraje povabilo novinarje, someljeje, vrhunske kuharske mojstre in vinske trgovce iz devetih držav. Vsako leto skrbno izberejo goste, ki jim predstavijo Brda in briška vina, poudarek je seveda na kraljici rebuli.

Tudi letos je bil uvod v vinogradih, da so gostje spoznali podlago in terase, ki se vijejo okrog gričev. Opoka je magična beseda, tako namreč v Brdih imenujejo lapornato podlago, katere značilnosti in posebnosti tako po prepričanju vinarjev kot tudi gostujočih agronomov in drugih strokovnjakov odsevajo v tamkajšnjih vinih.

Z opoke se je mednarodno moštvo skupaj z vinarji preselilo na bleščeči parket velike dvorane Vile Vipolže, kjer jih je čakalo temeljito seznanjanje z rebulami iz enajstih kleti, dve sta zastopali italijanski del Brd.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 40, 2024