SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k Svet24.si

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh ...

Urbani6-dec20 Svet24.si

Kmetu s polja ukradli 6 ton izredno cenjenega ...

1709125029-dsc1928-01-1709124960495 Necenzurirano

Policija potrdila, da preiskuje sum napada na ...

1727899568-dsc0055-01-1727899502876 (1) Reporter.si

Škandal ob obletnici KPK: Tilen Artač zabaval ...

ilenic Ekipa

Tako se to dela: Slovenski reprezentant zabil svoj...

Tjaša Vrečič Kmetija 2024 Njena.si

Železna Tjaša in ozadje bitke s kravo: Seveda ...

max-bilac Ekipa

To je neverjetno: Ali bo Slovenija izgubila še ...

Tiskana

Na degustaciji rebul v Goriških Brdih

Deli na:
Na degustaciji rebul v Goriških Brdih

Goriška Brda - Foto: arhiv Reporterja

V Brdih nadaljujejo z utrjevanjem prepoznavnosti vinorodnega okoliša in njihovih vin. Zastavonoša je domača rebula, o kateri so že sedmič pripravili poglobljeno degustacijo združenja Brda Home of Rebula.

V ospredje vse bolj postavljajo rastišče, torej skupek različnih naravnih in človekovih vplivov, vključno s tradicijo in kulturo. Rebula iz Brd, najsi bo s slovenske ali italijanske strani državne meje, je edinstvena, v svetu vina vse bolj prepoznavna in ugledna, a to ni samoumevno, zato Brici mednarodni javnosti vedno znova pojasnjujejo od kod, zakaj in kako.

Enajst vinarjev, povezanih v združenje Brda Home of Rebula pod okriljem Konzorcija Brda, je v svoje kraje povabilo novinarje, someljeje, vrhunske kuharske mojstre in vinske trgovce iz devetih držav. Vsako leto skrbno izberejo goste, ki jim predstavijo Brda in briška vina, poudarek je seveda na kraljici rebuli.

Tudi letos je bil uvod v vinogradih, da so gostje spoznali podlago in terase, ki se vijejo okrog gričev. Opoka je magična beseda, tako namreč v Brdih imenujejo lapornato podlago, katere značilnosti in posebnosti tako po prepričanju vinarjev kot tudi gostujočih agronomov in drugih strokovnjakov odsevajo v tamkajšnjih vinih.

Z opoke se je mednarodno moštvo skupaj z vinarji preselilo na bleščeči parket velike dvorane Vile Vipolže, kjer jih je čakalo temeljito seznanjanje z rebulami iz enajstih kleti, dve sta zastopali italijanski del Brd.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 40, 2024