Reporter
Reporter
Naroči

Na degustaciji rebul v Goriških Brdih


V Brdih nadaljujejo z utrjevanjem prepoznavnosti vinorodnega okoliša in njihovih vin. Zastavonoša je domača rebula, o kateri so že sedmič pripravili poglobljeno degustacijo združenja Brda Home of Rebula.

brda-rebula1.jpg
arhiv Reporterja
Goriška Brda

Sašo Dravinec
 

Velikost pisave

Manjša
Večja
 

V ospredje vse bolj postavljajo rastišče, torej skupek različnih naravnih in človekovih vplivov, vključno s tradicijo in kulturo. Rebula iz Brd, najsi bo s slovenske ali italijanske strani državne meje, je edinstvena, v svetu vina vse bolj prepoznavna in ugledna, a to ni samoumevno, zato Brici mednarodni javnosti vedno znova pojasnjujejo od kod, zakaj in kako.

Enajst vinarjev, povezanih v združenje Brda Home of Rebula pod okriljem Konzorcija Brda, je v svoje kraje povabilo novinarje, someljeje, vrhunske kuharske mojstre in vinske trgovce iz devetih držav. Vsako leto skrbno izberejo goste, ki jim predstavijo Brda in briška vina, poudarek je seveda na kraljici rebuli.

Tudi letos je bil uvod v vinogradih, da so gostje spoznali podlago in terase, ki se vijejo okrog gričev. Opoka je magična beseda, tako namreč v Brdih imenujejo lapornato podlago, katere značilnosti in posebnosti tako po prepričanju vinarjev kot tudi gostujočih agronomov in drugih strokovnjakov odsevajo v tamkajšnjih vinih.

Z opoke se je mednarodno moštvo skupaj z vinarji preselilo na bleščeči parket velike dvorane Vile Vipolže, kjer jih je čakalo temeljito seznanjanje z rebulami iz enajstih kleti, dve sta zastopali italijanski del Brd.

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN TRAFIKI24

rep40-2024_naslovka.jpg
Naslovnica
Reporter št. 40, 2024

Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.