Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

matic in katja 2 Njena.si

Matic: Nad Katjo nikoli nisem izvajal nasilja

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Župan Cannesa prepovedal nošnjo "burkinija" na plaži

Deli na:
Župan Cannesa prepovedal nošnjo "burkinija" na plaži

Foto: Arhiv Reporterja

Župan letoviškega mesta Cannes na jugu Francije je iz varnostnih razlogov čez poletje prepovedal nošenje versko določenih kopalnih oblačil, med katerimi je tudi burkini, kopalke, ki zakrivajo skoraj celotno telo. Dostop na plažo je prepovedan vsem, ki ne nosijo oblačil, spoštljivih do splošnih navad in sekularizma.

Burkini, izpeljanka iz besed burka in bikini, so kopalke, zasnovane za muslimanke. Omogočajo jim namreč, da tudi v vodi pokrijejo skoraj celotno telo; izjema so le obraz, dlani in stopala.

Odlok je župan David Lisnard podpisal 28. julija, prepoved pa bo veljala do konca avgusta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prepovedano je tudi nošenje oblačil med kopanjem. Lisnard se je za prepoved odločil v luči terorističnih napadov, ki so pretresli Francijo v zadnjem času.

Kot je Lisnard pojasnil v včeraj objavljenem intervjuju za časnik Nice-Matin, je odločitev sprejel po vsesplošnem zgražanju nad predlogom, da bi za en dan plažo rezervirali izključno za ženske, oblečene v muslimanska kopalna oblačila. Predlog, ki mu je že sledila tudi določitev dneva, so nato preklicali.

Prepoved je naletela tudi na kritike. Lokalni predsednik francoske lige za človekove pravice jo je označil za zlorabo zakonodaje. Oglasile so se tudi druge organizacije za varstvo človekovih pravic in protirasistične organizacije, ki so nad odlokom izrazile globoko zaskrbljenost.

Organizacija SOS Racisme je županovo potezo označile za "strategijo napetosti", organizacija za boj proti islamofobiji CCIF pa za nov napad na temeljna pravna načela, ki jih bo izpodbijala na sodišču.

Prepoved so ostro napadli tudi člani opozicijske socialistične stranke v mestnem svetu. Po njihovih besedah gre za poskus, da mesto pride na naslovnice, to pa bi lahko bil razlog več za teroristične napade.

Lisnard, ki odloka ni javno napovedal, se je na očitke branil z besedami, da ni imel ne želje ne časa za ustvarjanje polemike.

"Ko sem se odločil za prepoved hoje po ulicah Cannesa zgoraj brez, ni bil nihče razburjen. Ta ukaz želi zaščititi javnost brez diskriminacije," je poudaril. Ob tem je izpostavil, da je nošenje burke, judovske čepice in krščanskega križa dovoljeno.

Očitke je zavrnil tudi direktor občinske uprave Thierry Migoule. "Ne gre za prepoved nošenja verskih simbolov na plaži, ampak za prepoved vpadljivih oblačil, povezanih s terorističnimi organizacijami, ki so v vojni z nami," je poudaril.

V Cannesu so nedavno prepovedali tudi nošenje velikih torb na plažo, tudi v tem primeru v strahu zaradi morebitnih terorističnih napadov.