mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zuckerberg se bo pustil mučiti evropskim poslancem

Deli na:
Zuckerberg se bo pustil mučiti evropskim poslancem

Foto: YouTube

Ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg se bo v Bruslju srečal z evropskimi poslanci, s katerimi bo razpravljal o praksah podjetja glede osebnih podatkov, je včeraj tvitnil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Dodal je, da bodo srečanje organizirali čim prej, "upamo, da že prihodnji teden".

Konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo vodje političnih skupin in Tajani, se je strinjala, da bi moral Zuckerberg pojasniti prakse podjetja glede uporabe osebnih podatkov na srečanju s predstavniki Evropskega parlamenta, je zapisal Tajani v izjavi na Twitterju.

"Naši državljani si zaslužijo polna in podrobna pojasnila," je dodal.

Facebook je bil namreč tarča očitkov zaradi razkritja informacij, da je britansko podjetje Cambridge Analytica zlorabilo podatke približno 50 milijonov njegovih uporabnikov za prirejanje osebnih sporočil v politične namene. Tako naj bi vplivali na kampanjo o izstopu Velike Britanije iz EU kot na izid ameriških volitev leta 2016.

Kot je pojasnil Tajani, se bo Zuckerberg v Bruslju sestal z voditelji političnih skupin in nekaterimi evropskimi poslanci, tudi člani odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine.

Šef Facebooka se je tako vendarle odzval na pozive evropskih poslancev, naj pride na zagovor tudi k njim, potem ko je moral afero pojasnjevati na deseturnem zaslišanju v ameriškem kongresu.


V kongresu je prevzel osebno odgovornost za zlorabo osebnih podatkov več deset milijonov uporabnikov tega družbenega omrežja in opozoril na "oboroževalno tekmo" proti ruskemu širjenju dezinformacij.

Bruseljski mediji ugibajo, da bo srečanje v Evropskem parlamentu potekalo za zaprtimi vrati.

To je že ujezilo nekatere evroposlance. "Ne bom se udeležil srečanja z gospodom Zuckerbergom, če bo potekalo za zaprtimi vrati. To bi moralo biti javno zaslišanje," je tvitnil vodja skupine liberalcev Alde Guy Verhofstadt. "Zakaj ne bo Facebook Live," je vprašal in s tem spomnil na Facebookovo možnost prenosa v živo.

Facebook pa je v sporočilu za javnost pozdravil možnost za srečanje z evroposlanci ter priložnost za dialog, poslušanje njihovih stališč in da pokaže, katere korake je sprejel za zaščito zasebnosti ljudi.

Afera z zlorabo osebnih podatkov uporabnikov Facebooka je izbruhnila nekaj mesecev pred uveljavitvijo korenite reforme evropskih pravil o varstvu osebnih podatkov.

Zuckerberg naj bi se prihodnjo sredo skupaj s še nekaterimi predstavniki vodilnih tehnoloških podjetij sešel tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Elizejske palače.