ženska Dobra karma

Navade, s katerimi si zgradite samospoštovanje

krč, roka Svet24.si

Med koronakrizo je 22 ur na dan igral ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Svet

Žrtev brutalnega umora v Londonu vojak, ki je služil tudi v Afganistanu

Deli na:
Žrtev brutalnega umora v Londonu vojak, ki je služil tudi v Afganistanu

Foto: Reuters

Britansko obrambno ministrstvo je objavilo identiteto vojaka, ki sta ga v sredo na ulici v Londonu pokončala dva domnevna islamska skrajneža. Ubit je bil 25-letni Lee Rigby iz Manchestra, ki je med drugim služil tudi v Afganistanu, Nemčiji in na Cipru. Policija je medtem v povezavi z napadom aretirala še dva osumljenca, poroča britanski BBC.

Rigbyja, očeta dveletnega sina, je ministrstvo opisalo kot izjemno priljubljenega in duhovitega vojaka, ki so ga spoštovali tako znotraj kot tudi izven njegove enote.

Brutalen umor sta izvedla dva moška, domnevno muslimanska skrajneža. Vojaka sta kar na ulici sredi Londona pokončala z mačeto, pri tem pa vzklikala islamistična gesla. Po napadu niti nista poskušala zbežati, pač pa sta mimoidoče celo opogumljala, naj ju fotografirajo. Eden je v kamero celo razlagal, da sta to storila, ker britanski vojaki vsak dan pobijajo muslimane.

V posredovanju policije sta bila oba moška ranjena in sta v priporu v bolnišnici - eden je še vedno v resnem stanju. Oba naj bi imela nigerijske korenine. Po navedbah BBC naj bi bil eden od napadalcev 28-letni Michael Adebolajo. Ta menda prihaja iz zelo verne krščanske družine, a se je pred več kot desetimi leti spreobrnil v islam.

Ob tem naj bi bila storilca stara znanca policije, saj sta bila v zadnjih letih vpletena v "več preiskav". Menda pa ni nič kazalo na to, da načrtujeta napad. Enega so policisti lani prestregli, ko je zapuščal državo.Policija je včeraj popoldne v zvezi z napadom aretirala še dva osumljenca. Kot je sporočil Scotland Yard, gre za moškega in žensko, oba stara 29 let. Osumljena sta sodelovanja pri načrtovanju umora, poroča BBC.

Umor je šokiral britansko javnost, po državi pa so močno okrepili varnostne ukrepe. Britanski premier David Cameron je po sestanku z voditelji nacionalnih varnostnih služb ocenil, da "to ni bil le napad na Veliko Britanijo in britanski način življenja".

"Gre tudi za izdajo islama in muslimanskih skupnosti, ki naši državi dajejo tako veliko," je poudaril Cameron. Dodal je še, da Velika Britanija ostaja "absolutno nepopustljiva v svoji drži do nasilnega ekstremizma in terorja".

Umor v Londonu je včeraj obsodil tudi ameriški predsednik Barack Obama. Napad na britanskega vojaka je označil za grozljivega, hkrati pa je obljubil, da ZDA podpirajo Veliko Britanijo, "našo zaveznico in prijateljico v boju proti nasilnemu ekstremizmu in terorizmu", poročajo tuje tiskovne agencije.

Loading...