zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preiskovalci prišli do dokumentov sirskega režima, ki dokazujejo Asadove vojne zločine

Deli na:
Preiskovalci prišli do dokumentov sirskega režima, ki dokazujejo Asadove vojne zločine

Foto: Reuters

Mednarodna preiskovalna komisija, ki jo financirajo zahodne države, je zbrala dovolj dokazov in pripravila več obtožnic za zločine proti človečnosti proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu in več članom njegovega režima. Obtožnice temeljijo na uradnih dokumentih, ki so jih več let tihotapili iz Sirije, danes poroča britanski Guardian.

Po poročanju Guardiana je Mednarodna komisija za pravičnost in odgovornost (CIJA) pripravila tri obtožnice proti sirskemu režimu, ob tem pa še naprej zbira dokaze tako proti Damasku kot proti upornikom.

Dokaze o zločinih proti človečnosti je komisija osnovala na vladnih dokumentih, ki jih je iz Sirije tihotapilo 50 sirskih preiskovalcev. Eden med njimi je pri tem izgubil življenje, več so jih zaprli in mučili.

Komisija, ki jo med drugim financirajo ZDA, EU, Velika Britanija, Nemčija, Švica, Norveška, Kanada in Danska, je zbrala okoli 500.000 strani dokumentov, njeni sodelavci pa so si ogledali tudi več ur videoposnetkov domnevnih zločinov, ki so jih zagrešili sirski uporniki in džihadistične skupine, kot je Islamska država.

Tri obtožnice, ki jih je komisija že spisala, se večinoma nanašajo na prve mesece vstaje proti sirskemu režimu marca 2011. Prva je uperjena proti Asadu in njegovemu vojnemu kabinetu, druga proti sirskemu nacionalnemu uradu za varnost, ki združuje glavne obveščevalne in varnostne službe, tretja pa proti varnostnemu komiteju, ki je pristojen za provinci Deir Ezor in Raka.

Kljub vsemu zbranemu gradivu pa so člani CIJA Guardianu priznali, da za zdaj ni sodišča, na katerem bi lahko vložili obtožnice. Asadova zaveznica Rusija je doslej v Združenih narodih sistematično blokirala vse poskuse za napotitev zločinov sirskega režima pred Mednarodno kazensko sodišče.

Od začetka vojne pred več kot štirimi leti je v Siriji umrlo že več kot 220.000 ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.