Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Eva Irgl: Skrajni čas je, da se politika dokončno poenoti pri obsodbi vseh totalitarizmov

Deli na:
Eva Irgl: Skrajni čas je, da se politika dokončno poenoti pri obsodbi vseh totalitarizmov

Foto: Primož Lavre

Po mnenju poslanke SDS Eve Irgl je zdaj primeren čas, da se politika dokončno poenoti pri obsodbi vseh totalitarizmov in sprejme resolucijo, ki odločno in jasno obsoja vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi. Irglova izpostavlja potrebo po podpori resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu.

Sporočilo SDS:

Poslanka SDS Eva Irgl je na današnji novinarski konferenci spregovorila o potrebi po podpori Resoluciji Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu.

Poslanka SDS je uvodoma dejala, da bomo v SDS resolucijo ponovno vložili v parlamentarni postopek, ker menimo, da je v okviru 70. obletnice konca 2. svetovne vojne sedaj primeren čas, da se politika dokončno poenoti pri obsodbi vseh totalitarizmov in sprejme resolucijo, ki odločno in jasno obsoja vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi.

»Za Slovenijo je resolucija še toliko bolj pomembna, ker je država trpela pod vsemi tremi socializmi: nacionalsocializmom, fašizmom in komunizmom,« je dejala poslanka Eva Irgl in ob tem spomnila, da smo to resolucijo v Državni zbor prvič vložili oktobra leta 2009, vendar takrat resolucija ni dobila podpore, saj je ni podprla takratna leva koalicija. »Država bi morala v vseh teh letih biti sposobna enotno obsoditi bolečo zgodovinsko izkušnjo, morala bi biti sposobna obsoditi tudi komunistični režim in povojno revolucijo, ki je na slovenskih tleh prizadejala veliko bolečine, zlasti pa več ko 600 množičnih prikritih morišč,« je povedala Irglova.

Ob tem je poudarila, da je vse to že obsodil Evropski parlament, »in to moramo obsoditi vsi predstavniki ljudstva, v okviru svojih ustavnih pristojnosti, to je v okviru kateregakoli formalnega akta in resolucija je nedvomno primerna za takšno obsodbo.«

»Za slovensko politiko nekako velja, da desnica obsoja zločine na vseh straneh, tako komunizma, fašizma ter nacizma in da je potrebno pokopati mrtve na vseh straneh, za levico pa velja, da obsoja zločine le s strani fašizma in nacizma, žrtve komunizma pa so vedno nekakšen predmet relativizacije,« je dejala poslanka SDS Eva Irgl. Po njenih besedah »zločinov in kršitev človekovih pravic ni mogoče razlikovati glede na to, v imenu katerega totalitarizma so bile storjene. Obsodba mora biti jasna in ne sme biti kakorkoli diskriminatorna. Odsotnost takšne obsodbe pa lahko pomeni le tiho odobravanje zločinov in kršitev človekovih pravic, kar pa je najnevarnejša okoliščina, da se zgodovina totalitarizma v eni izmed pojavnih oblik ponovi,« je izpostavila poslanka.

Nenazadnje je še dejala, da v SDS predlagamo, da Državni zbor podpre prizadevanja Evropskega parlamenta ter podpre resolucijo. »V SDS verjamemo, da je danes z drugačno sestavo parlamenta, to možno doseči, da je dovolj zrel trenutek za korak, ki bi ga sicer morali storiti že zdavnaj,« je povedala Irglova in spomnila tudi, da so vsi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu podprli resolucijo, ki jo danes ponovno vlagamo v Državni zbor. »Skrajni čas je, da to resolucijo podpremo tudi slovenski poslanke in poslanci v slovenskem parlamentu,« je dejala poslanka SDS. Nenazadnje je še poudarila, da je besedilo resolucije lahko sporno le za tiste, »ki jim vrednote evropskega prostora niso skupne in ki še vedno na nek način podpirajo ideje komunizma in zločine, ki jih je ta režim izvajal.«

Tonski posnetek novinarske konference je dosegljiv na povezavi: http://www.sds.si/download/Irgl_o_podpori_resoluciji_Evropskega_parlamenta_290515.mp3, celotno besedilo resolucije je dosegljivo v priponki.