Revija Reporter
Svet

ZN ruskim oblastem: Načrtni napadi na civiliste in civilne objekte so lahko vojni zločini

STA

11. mar. 2022 14:31 Osveženo: 15:43 / 11. 3. 2022

Deli na:

Napad na mariupoljsko porodnišnico

Profimedia

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice (UNHCR) je dokumentiral številne ruske napade na civilne tarče v Ukrajini, ki bi lahko bili vojni zločini, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala neimenovana tiskovna predstavnica UNHCR.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet pa je danes sporočila, da od začetka ruske invazije 24. februarja do srede v Ukrajini umrlo 564 civilistov in dodala, da so dejanske številke zagotovo veliko višje.

Po podatkih UNHCR so bili 103 ljudje ubiti na območjih pod vladnim nadzorom v regijah Doneck in Luhansk, 25 pa na ozemlju samooklicanih istoimenskih proruskih republik, ki jih je priznala Rusija. V drugih delih države, med drugim v Kijevu, Harkovu in Hersonu, so zabeležili 436 smrtnih žrtev.

"Ruske oblasti opozarjamo, da so načrtni napadi na civiliste in civilne objekte ter bombardiranje območij v mestih in vaseh ter druge oblike napadov po mednarodnem pravu prepovedani in lahko predstavljajo vojne zločine," je danes dejala tiskovna predstavnica UNHCR.

Poudarila je tudi, da je bila stavba, ki je bila pred nekaj dnevi napadena v Mariupolju, delujoča porodnišnica. V napadu je bilo ranjenih 17 civilistov, poročila o treh mrtvih pa še vedno preiskujejo. Ruske oblasti sicer trdijo, da je bil v stavbi tabor ukrajinskih borcev.

Ruske sile v napadih na civilne tarče v Ukrajini uporabljajo rakete in težke artilerijske izstrelke, obstajajo pa tudi verodostojna poročila o uporabi kasetnega streliva. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo od začetka vojne napadenih najmanj 26 zdravstvenih ustanov, v katerih je bilo ubitih 20 ljudi, 34 pa je bilo ranjenih.