900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZN opozarjajo na porast trgovine z otroki

Deli na:
ZN opozarjajo na porast trgovine z otroki

Foto: Reuters

Otroci predstavljajo polovični delež žrtev trgovine z belim blagom, je včeraj na Dunaju opozoril urad Združenih narodov za boj proti drogam in kriminalu (UNOCD). Stopnja trgovanja z otroki, mlajšimi od sedem let, se je med letoma 2007 in 2010 na globalni ravni zvišala za 27 odstotkov, v afriških državah in na Bližnjem vzhodu pa za 68 odstotkov.

Pri trgovanju z otroki je med žrtvami veliko več deklic kot dečkov, saj sta dve od treh mladoletnih žrtev deklici. Po podatkih poročila UNOCD otroke izkoriščajo na različne načine. V vzhodni Evropi so najpogosteje prisiljeni, da prosjačijo na ulici, na Filipinih v prostitucijo, v nekaterih afriških državah pa služijo kot otroški vojaki.

UNOCD prav tako ocenjuje, da je tudi večina od približno 21 milijonov prisilnih delavcev na svetu žrtev trgovanja z ljudmi, kar pomeni, da so jih prisilili ali ukanili, da gredo v drug kraj ali državo, kjer jih nato izkoriščajo.

"Trgovanje z ljudmi zahteva učinkovit odziv, ki bi temeljil na podpori in zaščiti žrtev, strogemu sodnemu pregonu trgovcev ter dobro premišljeni imigrantski politiki in trdi regulaciji trga dela," je dejal direktor UNOCD Jurij Fedotov.

Po navedbah iz poročila največ žrtev trgovanja z ljudmi prihaja iz vzhodne Azije, od koder jih v velikem številu pošiljajo v vse regije sveta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.