Revija Reporter
Svet

Zmagovalcu Putinu čestitajo komunisti in socialisti

STA

19. mar. 2018 9:09 Osveženo: 9:10 / 19. 3. 2018

Deli na:

65-letni Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada že vse od leta 1999, sicer na tokratnih volitvah ni imel prave konkurence, saj so njegovega glavnega rivala Navalnega iz tekme izločili.

Reuters

Ruski predsednik je danes že prejel prve čestitke ob vnovični osvojitvi predsedniškega mandata. Med drugim mu je čestital kitajski predsednik Xi Jinping, ki je bil tudi sam nedavno vnovič potrjen na položaj. Čestitke je prejel tudi iz Venezuele in Bolivije ter več nekdanjih sovjetskih republik.

Xi je v sporočilu ob Putinovi zmagi na nedeljskih volitvah hvalil odnose med državama, ki da so najboljši doslej in lahko predstavljajo "primer za vzpostavitev novega tipa mednarodnih odnosov". Kitajska je tudi pripravljena na nadaljnje spodbujanje odnosov in tako regionalnega kot globalnega miru, je dodal Xi.

Kitajski predsednik je bil nedavno potrjen za drugi petletni mandat, poleg tega pa je z odpravo ustavne omejitve mandatov pridobil možnost, da na oblasti ostane nedoločen čas.

Iz Južne Amerike je Putin že prejel čestitke od voditeljev Venezuele in Bolivije. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pohvalil "veličasten ruski narod, ki je opravil državljansko dolžnost", bolivijski predsednik Evo Morales pa je dejal, da Putinova zmaga "varuje geopolitično ravnovesje in svetovni mir pred napadom imperializma", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putinu so za zmago čestitali tudi predsedniki Belorusije, Kirgizistana, Azerbajdžana in Egipta, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Že v nedeljo je čestitke prejel od srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki mu je zaželel, da "še naprej odločno vodi svojo državo po poti napredka". "Prepričan sem, da boste s svojim izjemnim darom voditelja z jasno vizijo in močno voljo,..., še naprej dosegali uspehe v reševanju vseh pomembnih vprašanj za Rusijo," je med drugim sporočil po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Na nedeljskih predsedniških volitvah je za Putina glasovalo 76,7 odstotka Rusov, je po preštetju 99,8 odstotka glasovnic danes sporočila volilna komisija. To je najboljši volilni izid za Putina, ki kot predsednik ali premier vodi Rusijo že skoraj dve desetletji.