Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

ilicic boks Ekipa24.si

Bi lahko zamenjal kariero? Iličić pokazal nekaj ...

Svet

Zelenski apelira na ameriški kongres: Ukrajina bo brez pomoči izgubila vojno

Deli na:
Zelenski apelira na ameriški kongres: Ukrajina bo brez pomoči izgubila vojno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Če ameriški kongres ne odobri vojaške pomoči, bo Ukrajina izgubila vojno, je v nedeljo opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V luči novega smrtonosnega napada na Harkov pa je znova poudaril potrebo po nujni okrepitvi zračne obrambe na severovzhodu države.

Ukrajinska vojska se v zadnjih mesecih sooča z rastočim ruskim pritiskom na fronti, ob pomanjkanju zračne obrambe pa je napadom vse bolj izpostavljena tudi njena infrastruktura.

Politična preigravanja v kongresu ZDA, kjer republikanci blokirajo paket vojaške pomoči za Kijev v vrednosti 60 milijard dolarjev, bi lahko privedla do poraza Ukrajine, opozarja Zelenski.

"Kongresu je treba izrecno povedati, da bo Ukrajina izgubila vojno, če ne bodo pomagali," je povedal na videokonferenci državne platforme za zbiranje mednarodne pomoči za Ukrajino, United24.

Kot je prepričan Zelenski, bi poraz Ukrajine pomenil, da bodo napadene druge države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V rednem večernem nagovoru državljanom je Zelenski posebno pozornost namenil zračni obrambi Harkova. Drugo največje ukrajinsko mesto je bilo namreč v soboto tarča novega napada, v katerem je bilo ubitih najmanj šest ljudi.

Ukrajinski voditelj je tudi to priložnost izkoristil za poziv mednarodnim zaveznikom h krepitvi dobav orožja, s katerim bi lahko zaščitili nebo nad severovzhodno Ukrajino.