evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski apelira na ameriški kongres: Ukrajina bo brez pomoči izgubila vojno

Deli na:
Zelenski apelira na ameriški kongres: Ukrajina bo brez pomoči izgubila vojno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Če ameriški kongres ne odobri vojaške pomoči, bo Ukrajina izgubila vojno, je v nedeljo opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V luči novega smrtonosnega napada na Harkov pa je znova poudaril potrebo po nujni okrepitvi zračne obrambe na severovzhodu države.

Ukrajinska vojska se v zadnjih mesecih sooča z rastočim ruskim pritiskom na fronti, ob pomanjkanju zračne obrambe pa je napadom vse bolj izpostavljena tudi njena infrastruktura.

Politična preigravanja v kongresu ZDA, kjer republikanci blokirajo paket vojaške pomoči za Kijev v vrednosti 60 milijard dolarjev, bi lahko privedla do poraza Ukrajine, opozarja Zelenski.

"Kongresu je treba izrecno povedati, da bo Ukrajina izgubila vojno, če ne bodo pomagali," je povedal na videokonferenci državne platforme za zbiranje mednarodne pomoči za Ukrajino, United24.

Kot je prepričan Zelenski, bi poraz Ukrajine pomenil, da bodo napadene druge države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V rednem večernem nagovoru državljanom je Zelenski posebno pozornost namenil zračni obrambi Harkova. Drugo največje ukrajinsko mesto je bilo namreč v soboto tarča novega napada, v katerem je bilo ubitih najmanj šest ljudi.

Ukrajinski voditelj je tudi to priložnost izkoristil za poziv mednarodnim zaveznikom h krepitvi dobav orožja, s katerim bi lahko zaščitili nebo nad severovzhodno Ukrajino.