pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Glavni izraelski vojaški obveščevalec prevzel odgovornost za napad Hamasa

Deli na:
Glavni izraelski vojaški obveščevalec prevzel odgovornost za napad Hamasa

Vodja obveščevalnega direktorata izraelske vojske Aharon Haliva je odstopil. - Foto: IDF

Vodja obveščevalnega direktorata izraelske vojske Aharon Haliva je prevzel odgovornost za napake, ki so pripeljale do napada Hamasa na Izrael 7. oktobra in ponudil svoj odstop, je danes sporočila izraelska vojska in dodala, da so njegov odstop tudi sprejeli. Haliva je prvi visoki uradnik, ki je odstopil, ker ni preprečil napada Hamasa.

"Generalmajor Aharon Haliva je v dogovoru z načelnikom generalštaba ponudil odstop, ker je bil kot vodja obveščevalnega direktorata odgovoren za dogodke 7. oktobra. Odločeno je bilo, da bo generalmajor zaključil vodenje direktorata in se upokojil iz vojske, ko bo imenovan njegov naslednik," je sporočila vojska.

Haliva, ki je v izraelski vojski služil 38 let, je v svojem odstopnem pismu prevzel odgovornost, da ni preprečil napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"7. oktobra je Hamas izvedel smrtonosni napad na Izrael. Obveščevalni oddelek pod mojim poveljstvom ni izpolnil naloge, ki nam je bila zaupana. Ta črni dan nosim v sebi vse od takrat. Za vedno bom s seboj nosil strašno bolečino te vojne," je zapisal v pismu in hkrati pozval k temeljiti preiskavi okoliščin, ki so pripeljale do napada.

Izrael je ofenzivo na Gazo sprožil po napadu Hamasa 7. oktobra lani, ko so njegovi pripadniki na jugu Izraela ubili okoli 1170 ljudi, še 250 pa jih zajeli. V izraelskih napadih je bilo na območju Gaze od začetka vojne po podatkih tamkajšnjih oblasti ubitih 34.097 ljudi, večinoma žensk in otrok.