palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Združeni arabski emirati za vojaško posredovanje v Siriji

Deli na:
Združeni arabski emirati za vojaško posredovanje v Siriji

Foto: Arhiv Reporterja

Združeni arabski emirati (ZAE) so včerajsporočili, da so pripravljeni na sodelovanje njihovih kopenskih enot v Siriji, da bi se borili proti skrajni skupini Islamska država (IS). Uradni Damask je sicer v soboto zavrnil vsakršno posredovanje tujih sil brez njihovega dovoljenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Emirati bodo podpirali sile, ki se borijo proti Daeshu," je dejal zunanji minister ZAE Anvar Gargaš, ki je uporabil arabsko okrajšavo za IS. Sporočil je, da bodo njihove enote del mednarodnega koalicije pod vodstvom ZDA.

"Ne govorim o več tisoč vojakih. Govorim o enotah za podporo silam, ki se borijo na kopnem, če se bo zavezništvo strinjalo s tem," je povedal Gargaš. "V tem morajo imeti vodilno vlogo ZDA," je poudaril.

Tudi Savdska Arabija, ki je prav tako del mednarodne koalicije proti IS, je v četrtek napovedala, da bi lahko v Sirijo poslala kopenske enote.

V soboto pa je sirski minister za zunanje zadeve Valid al Moalem opozoril, da bodo vse enote, ki jih bodo v Sirijo poslali brez njihovega dovoljenja, predstavljale "dejanje agresije" in da se bodo vojaki domov vrnili v krstah.

Papež Frančišek je pozval mednarodno skupnost, naj nadaljuje mirovna pogajanja za Sirijo, ki so jih v sredo prekinili. "Politična rešitev konflikta je edina pot do spravne in mirne prihodnosti te ljube in trpeče države," je povedal.

Dejal je še, da ga zelo skrbi stiska civilistov, ki morajo zaradi spopadov zapustiti domove. "Upam, da bo zahvaljujoč dobrosrčni solidarnosti zagotovljena nujna pomoč, ki bo omogočila njihovo preživetje in dostojanstvo," je dodal.