vaga love Dobra karma

V zraku je jasno vabilo, da se odprete poletni ...

Meghan Markle, Archie Svet24.si

Meghan se pritožuje, da je Archie preslaven

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

avdo-avdić Necenzurirano

Hrvaški obveščevalci delajo z Janševimi ljudmi...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

marijana-batinić Njena.si

Skrušena Marijana Batinić: 'pretresena sem'

Svet

Zdravljenje z remdesivirjem bo stalo 2081 evrov na bolnika s covidom-19

Deli na:
Zdravljenje z remdesivirjem bo stalo 2081 evrov na bolnika s covidom-19

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Ameriško biofarmacevtsko podjetje Gilead Sciences je ceno za petdnevno zdravljenje z remdesivirjem, ki pomaga bolnikom s covidom-19, določilo na 2340 dolarjev (2081 evrov) na bolnika. Pri podjetju so prepričani, da bodo do zdravila lahko prišli vsi bolniki. Za revnejše države bo na voljo tudi generična različica zdravila.

Cena 2340 dolarjev je določena za vlado ZDA, cena za zasebne zavarovalnice pa bo okoli tretjino višja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vsako polno zdravljenje bo vključevalo šest stekleničk, vsaka pa je ocenjena na 390 dolarjev za vladni nakup, so danes sporočili iz podjetja. Za zasebnike bo steklenička stala 520 dolarjev.

Podjetje je v odprtem pismu še zapisalo, da so prepričani, da bo zdravilo glede na postavljeno ceno in z ameriškimi vladnimi programi na voljo za vse bolnike.

Za revnejše države pa bo na voljo generična različica zdravila, so dodali pri Gilead Sciences. "V državah v razvoju, kjer so zdravstvena oskrba, infrastruktura in gospodarstva tako drugačna, smo sklenili dogovor s proizvajalci generičnih zdravil, da zagotovijo zdravljenje po precej bolj ugodni ceni," so zapisali.

Remdesivir, ki se ga primarno uporablja proti eboli, se je v nekaj študijah izkazal za učinkovitega pri zdravljenju covida-19, saj zmanjša bolnišnično zdravljenje. Zdravilo z imenom Veklury je razvilo podjetje Gilead Sciences in se ga uporablja intravenozno.

Loading...