miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

ZDA zaradi zatiranja Ujgurov omejile izdajanje vizumov kitajskim uradnikom

Deli na:
ZDA zaradi zatiranja Ujgurov omejile izdajanje vizumov kitajskim uradnikom

Ujguri v kitajski provinci Xinjiang. - Foto: Profimedia

Ameriška administracija je v torek sporočila, da bo omejila izdajanje vizumov kitajskim uradnikom, dokler oblasti v Pekingu ne bodo prenehale zatirati Ujgure in druge muslimanske manjšine v avtonomni pokrajini Xinjiang. Dan pred tem so ZDA zaradi kršenja človekovih pravic v Xinjiangu uvedle ukrepe proti 28 kitajskim subjektom.

"Kitajska je v brutalni, sistematični kampanji za izbris vere in kulture v Xinjiangu prisilno pridržala več kot milijon muslimanov," je na Twitterju sporočil ameriški državni sekretar Mike Pompeo. "Kitajska mora končati drakonski nadzor in zatiranje, izpustiti vse arbitrarno priprte in ustaviti nasilje nad kitajskimi muslimani na tujem," je dodal.

V sporočilu za javnost je pojasnil, da bo State Department omejil izdajanje vizumov funkcionarjem kitajske vlade in komunistične partije, vpletenim v pridržanje ali zlorabo Ujgurov, Kazakov ali pripadnikov drugih večinsko muslimanskih etničnih skupin v Xinjiangu. Ukrep bo veljal tudi za njihove družinske člane, vključno z otroki, ki bi morda želeli na študij v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriško zunanje ministrstvo je dodalo, da zaradi varovanja podatkov ne more razkriti imen funkcionarjev, ki jih bo prizadel ukrep. Ameriški kongres je sicer izrecno zahteval ukrepanje proti šefu komunistične partije v Xinjiangu Chen Quanguoju.Kitajske oblasti so zaradi ameriške odločitve protestirale in zanikale kršitve človekovih pravic v pokrajini na skrajnem zahodu države. Ob tem so obtožile Washington, da izrablja izmišljene izgovore za vmešavanje v kitajske notranje zadeve.

"Protiteroristični ukrepi in ukrepi za deradikalizacijo v Xinjiangu so namenjeni izkoreninjenju gojišča ekstremizma in terorizma," je na Twitterju sporočilo kitajsko veleposlaništvo v ZDA. Ti ukrepi so "skladni s kitajsko zakonodajo in mednarodno prakso in jih podpira vseh 25 milijonov ljudi iz različnih etničnih skupin v Xinjiangu", so dodali.

ZDA so pred tem v ponedeljek uvedle ukrepe proti 28 kitajskim subjektom, ki so po njihovih navedbah vpleteni v kršitve človekovih pravic Ujgurov in drugih manjšin v Xinjiangu. Subjekti, uvrščeni na črni seznam - gre za 18 uradov za javno varnost v Xinjiangu, policijsko šolo in osem podjetij, ne smejo kupovati ameriških proizvodov. Med podjetji na seznamu so proizvajalec opreme za videonadzor Hikvision ter podjetji Megvii Technology in SenseTime, ki se ukvarjata z umetno inteligenco.

Loading...