nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Deset arabskih držav podprlo ZDA v okrepljenem boju proti IS

Deli na:
Deset arabskih držav podprlo ZDA v okrepljenem boju proti IS

Foto: Reuters

Deset arabskih držav, med njimi "težkokategornica" Savdska Arabija, se je včeraj zavezalo, da bodo podprle ZDA v boju proti džihadistom Islamske države (IS). Kot piše v izjavi, objavljeni ob koncu srečanja ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja z arabskimi kolegi v savdski Džedi, bodo države opravile "svoj del v celovitem boju" proti IS.

Namen Kerryjevih pogovorov v Džedi je bil pritisniti na sogovornike, da se njihove države pridružijo široki mednarodni koaliciji proti IS. V omenjeni deseterici držav so poleg Savdske Arabije še Bahrajn, Egipt, Irak, Jordanija, Kuvajt, Libanon, Oman, Katar in Združeni arabski emirati.

Predsednik ZDA Barack Obama je v sredo zvečer predstavil svojo strategijo boja proti IS v Siriji in Iraku ter med drugim napovedal dodatne zračne napade na džihadiste v obeh državah - tudi v Siriji, kjer jih doslej ni bilo - ter krepitev podpore zaveznikom na terenu. Med drugim namerava v Irak poslati še nekaj sto ameriških vojakov.

Kerry je od arabskih sogovornikov med drugim želel zaveze, da bodo preprečili financiranje skrajnežev, omejili objavo skrajnih sporočil v medijih ter da bodo njihove države ZDA dovolile uporabo letalskih oporišč in prelete vojaških letal. Kot je poudaril, imajo prav arabske države ključno vlogo v boju proti IS.

Dejstvo, da na stran ZDA v boju proti sunitskim skrajnežem stopajo tudi sunitske države s Savdsko Arabijo na čelu, predstavlja pomembno preseganje globokega sektaškega razkola, ki je kriv za prelivanje krvi na Bližnjem vzhodu. V Rijadu IS označujejo kot teroristično organizacijo, ZDA pa so med drugim obljubili pomoč v obliki urjenja zmernih sunitskih borcev iz Sirije.

Po drugi strani senco meče odziv Irana, glavne šiitske sile v regiji in močnega zaveznika sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki je izrazil pomisleke glede nove koalicije pod vodstvom ZDA in dvomi v to, da se bo ta borila proti resničnim vzrokom terorizma. Zanj sicer v Teheranu krivijo izključno sunitske arabske države, kot je Savdska Arabija.



Druga ključna zaveznica Damaska, Rusija, je medtem včeraj v odzivu na novo strategijo boja proti IS, ki jo je v sredo zvečer predstavila ameriški predsednik Barack Obama, opozorila, da bi "enostranski ameriški letalski napadi" na IS pomenili kršitev mednarodnega prava.

Na to se je v Džedi že odzval Kerry in sklicevanje Moskve na mednarodno pravo označil kot smešno. "Moram reči, če ne bi bilo dogajanje v Ukrajini tako resno, bi se človek skorajda nasmejal ob ideji, da Rusija izpostavlja vprašanje mednarodnega prava," je dejal.

Kerry bo sicer v petek v okviru prizadevanj, da se oblikuje čim širša mednarodna koalicija proti IS, odpotoval še v Turčijo, v soboto pa v Egipt. V Kairu se bo med drugim sestal z generalnim sekretarjem Arabske lige Nabilom al Arabijem in ga seznanil z včerajšnjimi pogovori v Džedi.

Turčija je bila edina muslimanska država v skupini desetih držav za boj proti Islamski državi, ki so se ob robu nedavnega vrha zveze Nato v Newportu povezale v boju proti IS. Poleg ZDA in Turčije so takrat v to koalicijo vstopile še Velika Britanija, Kanada, Danska, Francija, Nemčija, Italija, Poljska in Avstralija.

A neimenovani predstavnik vlade v Ankari je včeraj povedal, da Turčija ne bo dovolila koaliciji držav pod vodstvom ZDA, da iz letalskih oporišč na njenem ozemlju izvajajo napade na džihadiste v sosednjih Iraku in Siriji. Turčija tudi ne bo sodelovala v teh napadih, je dejal.