Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA svojim državljanom: Takoj zapustite Jemen

Deli na:
ZDA svojim državljanom: Takoj zapustite Jemen

Foto: Reuters

Ameriško zunanje ministrstvo je danes zaukazalo večini svojega osebja, naj zapusti Jemen, poleg tega pa vse ameriške državljane pozvalo, naj nemudoma odidejo iz države zaradi teroristične grožnje. Do današnjih opozoril prihaja po začasnem zaprtju več ameriških veleposlaništev na Bližnjem vzhodu in na severu Afrike.

"Ameriški State Department ameriške državljane svari pred veliko varnostno grožnjo v Jemnu zaradi terorističnih aktivnosti in družbenih nemirov," so zapisali v sporočilu.

"State Department poziva ameriške državljane, naj ne potujejo v Jemen, vsi, ki trenutno bivajo v tej državi, pa naj jo nemudoma zapustijo," so še sporočili.

Ob tem so še razkrili, da so zaukazali odhod vsega nenujnega osebja ameriške vlade iz Jemna zaradi velike možnosti terorističnih napadov.

"Teroristične organizacije, vključno z Al Kaido na Arabskem polotoku (AQAP), so še vedno aktivne na ozemlju Jemna," so opozorili pri State Department.


AQAP naj bi bila ena najbolj sofisticiranih skupin, ki jo je oblikovala Al Kaida, in je v preteklosti poskušala izvesti vrsto napadov na ZDA.

Do opozoril ameriškega zunanjega ministrstva je prišlo nekaj ur po tem, ko je ameriško brezpilotno letalo ubilo štiri domnevne skrajneže Al Kaide na severu Jemna.

Med ubitimi naj bi bil eden od 25 pripadnikov Al Kaide, ki so ga jemenske oblasti dale na seznam osumljencev, ki naj bi načrtovali teroristične napade ob koncu muslimanskega postnega meseca ramadana proti koncu tedna. Za zdaj še ni jasno, če sta opozorilo in napad brezpilotnega letala povezana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozorila State Departmenta so sledila začasnemu zaprtju ameriških veleposlaništev. ZDA so v nedeljo začasno zaprle najmanj 25 diplomatskih predstavništev v arabskem svetu pa tudi v nekaterih sosednjih državah, vključno z Izraelom, Afganistanom in Bangladešem. Za to potezo so se odločili zaradi groženj s terorističnimi napadi, ki sta jih napovedali jemenska in savdska veja Al Kaide.

Za nekatera veleposlaništva na Bližnjem vzhodu in na severu Afrike so ZDA odredile podaljšanje zaprtja so sobote, nekatera so vmes že odprli, medtem ko so nekaj dodatnih še zaprli.