901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Google, Apple, Microsoft pozivajo ZDA, naj reformirajo obveščevalno zakonodajo

Deli na:
Google, Apple, Microsoft pozivajo ZDA, naj reformirajo obveščevalno zakonodajo

Foto: Reuters

Vodilna ameriška tehnološka podjetja so danes pozvala ameriške oblasti, naj reformirajo obveščevalno zakonodajo, ki bi morala po njihovem mnenju zagotoviti boljše ravnotežje med varnostjo in pravicami posameznika.

Podjetja AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter in Yahoo so v odprtem pismu ameriškemu predsedniku Baracku Obami in ameriškemu kongresu poudarila, da bi moral Washington prevzeti vodstvo v globalni reformi obveščevalnih dejavnosti, povzemajo tuje tiskovne agencije.

"Razumemo, da morajo vlade zaščititi svoje državljane. Toda razkritja to poletje so osvetlila nujno potrebo po globalni reformi vladnih obveščevalnih praks," so zapisali v pismu, pri čemer so ciljali na razkritja ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna o ameriških tajnih programih nadzora.

"Ravnotežje v številnih državah se je močno prevesilo na stran države in stran od pravic posameznikov - pravic, ki so zapisane v našo ustavo. To spodkopava svoboščine, ki jih vsi cenimo. Čas je za spremembe," so poudarili.

"Pozivamo, da ZDA prevzamejo vodstvo in sprejmejo reforme, ki bodo zagotovile, da bodo vladne obveščevalne dejavnosti jasno omejene z zakonom, sorazmerne tveganjem, transparentne in predmet neodvisnega nadzora," so še zapisale tehnološke družbe.

Vodilni svetovni časopisi so junija začeli objavljati informacije o razsežnostih delovanja ameriških obveščevalnih služb, ki jih je razkril nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Snowden.