pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA s sankcijami nad ukrajinske separatiste, krimsko banko

Deli na:
ZDA s sankcijami nad ukrajinske separatiste, krimsko banko

Foto: Reuters

ZDA so včeraj uvedle gospodarske sankcije proti več voditeljem proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine in njihovim domnevnim ruskim podpornikom, prav tako pa proti največji banki na polotoku Krim, ki si ga je priključila Rusija.

Ameriško finančno ministrstvo je na seznam sankcioniranih uvrstilo osem separatističnih voditeljev, prav tako pa Evrazijsko mladinsko zvezo, rusko nacionalistično skupino, ki naj bi novačila borce za separatistične sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med sankcioniranimi separatisti so Aleksandr Karaman, Oleksandr Hodakovski in Ekaterina Gubareva, visoki funkcionarji iz samooklicane ljudske republike Doneck. Sankcije so doletele tudi rusko banko RNCB, ki je bila še precej neznana, dokler ni postala največja banka na Krimu po njegovi priključitvi Rusiji pred letom dni.

Sankcije so uperjene še proti trem funkcionarjem ukrajinske vlade nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki so ga februarja lani odstavili s položaja. Med njimi je tudi nekdanji premier Mikola Azarov.

Te sankcije sicer obsegajo zamrznitev premoženja posameznikov in pravnih oseb na ameriških ozemljih, prav tako pa Američanom prepovedujejo poslovanje z njimi.

Za RNCB to pomeni izključitev iz večjega dela globalnega finančnega sistema, saj tudi drugim bankam z močno ameriško prisotnostjo, kar zajema tudi večino velikih mednarodnih bank, prepoveduje poslovanje z njo.

Finančno ministrstvo je sankcije označilo za del naporov, da tisti, ki so kršili suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, odgovarjajo za svoja dejanja. "Mednje sodijo posamezniki, organizacije, podjetja in vlade, ki jih podpirajo," je povedal direktor urada za nadzor tuje lastnine pri ministrstvu za finance Adam Szubin.

"Če bo Rusija nadaljevala z napori za destabilizacijo Ukrajine in kršitvami dogovora o prekinitvi ognja iz Minska, bo že tako visoka cena, ki jo za to plačuje, še narasla," je dodal.

Rusija je v odzivu izrazila začudenje nad novimi sankcijami in jih označila za politično provokacijo. "Težko je razumeti, kaj ameriško finančno ministrstvo in druge oblasti vodijo pri uvajanju novih sankcij in širjenju seznama sankcioniranih," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax povedal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

"Ne vidimo nobene logične povezave, ki bi kakorkoli lahko pojasnila takšne odločitve v luči zagotovil Washingtona, da si želi normalizacije razmer," je pripomnil in ameriške očitke na račun Moskve o podpori separatistov označil za nesmiselne. "Ves ta čas nismo od Američanov dobili nobenega dokaza, da Rusija kakorkoli podpira ljudi, ki se borijo za svojo svobodo na jugovzhodu Ukrajine," je še dodal Rjabkov.