Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA pozdravile sporazum o premirju v Južne Sudanu

Deli na:
ZDA pozdravile sporazum o premirju v Južne Sudanu

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar John Kerry in svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice sta v petek pozdravila podpis sporazuma o prekinitvi ognja med predsednikom Južnega Sudana in njegovim nekdanjim namestnikom v prestolnici Etiopije Adis Abebi. Mednarodna skupnost zdaj upa, da bo sporazum vzdržal.

Spopadi med silami predsednika Salve Kiira in upornika Rieka Machara so izbruhnili decembra lani v prestolnici Juba in so doslej zahtevali več tisoč življenj, okrog 1,2 milijona ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Gre za novo v vrsti žalostnih afriških zgodb, ki bi lahko ponovno pripeljala do množičnih grozodejstev in genocida kot v Ruandi leta 1994. Kiir ima za seboj svojo etnično skupino Dink, Machar pa skupino Nuer, v bistvu pa gre za slo po oblasti v najmlajši afriški državi, bogati z nafto, kjer živi deset milijonov ljudi.

Kiir je julija lani Machara odpustil s položaja zaradi domnevne izdaje, ta pa je zbral svojo vojsko in se podal pobijat. Kiirove sile pa so vrnile z enako mero in ZN obe strani obtožujejo vojnih zločinov. "Zdaj, ko sva se spametovala, je dialog edina rešitev za naše težave in šli bomo naprej v pravo smer," je po podpisu sporazuma dejal Kiir.

Spametovati se bosta morala, kajti nobena stran ni dovolj močna za hitro zmago, spopadi pa so proizvodnjo nafte v zadnjih mesecih zmanjšali za tretjino. Sporazum predvideva prekinitev ognja v 24 urah od podpisa in pogajanja za oblikovanje prehodne vlade, ki bo državo vodila do volitev leta 2015.

Kiir in Machar sta se v Adis Abebi rokovala in skupaj molila, kar ponuja nekaj upanja, da sporazum ne bo doživel usode tistega, sklenjenega v januarju. Kmalu po takratnem sporazumu so spopadi znova izbruhnili, vsaka stran pa krivdo vali na drugo.

Južni Sudan sta pred sprejetjem sporazuma obiskala generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in državni sekretar Kerry. ZDA so še posebej jezne na oba voditelja zaradi klanja v državi, ki je nastala po izdatni pomoči Washingtona z odcepitvijo od Sudana. Washington je zato proti obema voditeljema uvedel sankcije.

Kerry je previdno sporočil, da lahko sporazum o prekinitvi spopadov in pogajanjih za prehodno vlado pomeni prelomnico za boljšo prihodnost Južnega Sudana. "Sedaj se začenja težko delo na dolgi poti in oba morata zagotoviti takojšnje izvajanje sporazuma," je sporočil Kerry.

Riceova pa je sporočila, da so boji v zadnjih petih mesecih državo oropali upanja, ljudem pa zanikali mir in blaginjo, kar si zelo zaslužijo. Oba voditelja je pozvala, naj besede potrdita z dejanji in končata z nasiljem ter se pogajata v dobri veri za politični dogovor.