sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

BiH in Črna gora podpisali sporazum o meji

Deli na:
BiH in Črna gora podpisali sporazum o meji

Foto: Arhiv Reporterja (slika je simbolična)

Predstavniki BiH in Črne gore so danes na Dunaju podpisali sporazum o meji med državama. Po ocenah gre za izjemno pomemben dogovor, saj gre za prvi tovrsten sporazum med državami bivše Jugoslavije.

Sporazum sta podpisala zunanji minister BiH Igor Crnadak in črnogorski notranji minister Raško Konjević v navzočnosti črnogorskega predsednika Filipa Vujanovića in predsedujočega predsedstvu BiH Dragana Čavića. Na slovesnem podpisu je bil navzoč tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Dokument rešuje vprašanje meje med BiH in Črno goro in pošilja posebno sporočilo glede na to, da ima BiH nerešena vprašanja meje tudi s Hrvaško in Srbijo, je po podpisu izjavil predsedujoči predsedstvu BiH Čović.

"Pošiljamo sporočilo, da moramo sami reševati probleme z mejami. Predvsem moramo odpraviti probleme v komunikaciji," je poudaril Čović in dodal, da bo hitra ratifikacija pospešila nadaljnje sodelovanje s Črno goro in spodbudila odgovornejši pristop k pogajanjem s Hrvaško in Srbije glede vprašanja meje.

Črnogorski predsednik Vujanović je poudaril, da obstaja vrsta razlogov za zadovoljstvo in eden od njih je ta, da je to prvi sporazum o državni meji med državami bivše Jugoslavije.

"Brez mednarodnega posredovanja, z dobro voljo, dobrososedskimi in prijateljskimi odnosi med državama smo sklenili sporazum, ki spoštuje ozemeljsko celovitost ter suverenost BiH in Črne gore ter definira sodelovanja med državama," je dejal Vujanović.

Avstrijski predsednik Fischer je sporazum označil za pomembnem korak, o čemer priča tudi navzočnost predsednikov obeh držav ob podpisu. "Veseli me, da je bil sporazum sklenjen, kot simbol pripravljenosti, da se vprašanja reši z dialogom, na miren način," je poudaril po navedbah Tanjuga.

Fischer je pozval oba predsednika in oba parlamenta, naj čim prej ratificirajo sporazum, in dodal, da bi bilo dobro, da bi bil dokument čim prej uveljavljen.

Črna gora ima najdaljšo mejo prav z BiH, in sicer v dolžini 268 kilometrov, spornih pa je bilo le okoli 700 metrov. Pogajalci so dogovor dosegli že pred več kot letom dni, a je podpis sporazuma začasno ustavilo lobiranje nekaterih neformalnih skupin v BiH, ki so zagovarjale stališče, da bi moralo okoli 70 kvadratnih kilometrov veliko območje, ki sega do morja med Prevlako in Bokokotorskim zalivom, pripasti BiH, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Podpis sporazuma je bil uvod v dvodnevni vrh o Zahodnem Balkanu, ki se ga udeležujejo voditelji držav regije, kot tudi držav članic EU, med njimi Slovenija, ter predstavniki Bruslja.