pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA ponovno na poti proti plačilni nesposobnosti

Deli na:
ZDA ponovno na poti proti plačilni nesposobnosti

Foto: Reuters

Finančno ministrstvo ZDA je v torek napovedalo prvega v vrsti izrednih ukrepov, s katerimi se bo skušalo izogniti plačilni nesposobnosti, ko bodo ZDA v petek znova dosegle zgornjo dovoljeno mejo javnega dolga.

Republikanci so oktobra lani blokirali proračunsko porabo in onemogočili polno delovanje vladnih agencij, ker so hoteli doseči odpravo zdravstvene reforme. Obenem so zavračali povišanje dovoljene meje javnega dolga.

Po dobrih dveh tednih so popustili in z demokrati dosegli dogovor o proračunu in javnem dolgu. Ta je omogočil nadaljevanje proračunske porabe do sredine januarja, ko so potrdili bolj dolgoročen kompromis in s tem odpravili nevarnost nove blokade proračuna vsaj do konca letošnjega proračunskega leta (30. september).

Oktobrski dogovor je obenem začasno zamrznil zakonsko zahtevo o višanju dovoljene meje javnega dolga do 7. februarja letos. To pomeni, da je dolg še naprej naraščal, vendar pa meje ni bilo potrebno premikati navzgor. Dolg, ki se bo nabral do petka, bo postal nova najvišja dovoljena meja. V ponedeljek je javni dolg znašal 17.200 milijard dolarjev.

ZDA v petek še ne bodo bankrotirale, saj lahko finančno ministrstvo s prenakazovanjem denarja po različnih računih to grožnjo zadrži še do 28. februarja.

Je pa finančno ministrstvo v torek sporočilo, da bo od petka opoldne naprej začasno prenehalo prodajati obveznice zveznim državam in lokalnim skupnostim.