zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek pred Belo hišo o svobodi vere in boju proti podnebnim spremembam

Deli na:
Papež Frančišek pred Belo hišo o svobodi vere in boju proti podnebnim spremembam

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Barack Obama je danes zjutraj na južni trati Bele hiše pred okrog 15.000 povabljenimi izrekel uradno dobrodošlico papežu Frančišku, prvemu papežu iz Amerike na njegovem prvem obisku ZDA in dejal, da je njegovo sporočilo ljubezni in upanja navdihnilo številne v ZDA in po svetu.

Papež se je do Bele hiše iz rezidence vatikanskega veleposlanika v Washingtonu pripeljal z za ameriške razmere majhnim fiatom 500L v dolgi uradni koloni vozil. To sicer ni bilo po volji tajne službe, ki je zadolžena za njegovo varovanje, vendar pa papež vztraja tudi pri zunanjem izrazu skromnosti in preproščine s čimer je oživel katoliško cerkev.

Po sprejemu in igranju himne obeh držav ter kratkem nagovoru Obame in papeža sta se skupaj umaknila na pogovor v ovalno pisarno Bele hiše, iz katere bo Frančišek potem nadaljeval obisk Washingtona s kanonizacijo španskega misijonarja iz 18. stoletja Junipera Serro med mašo v Baziliki nacionalnega svetišča brezmadežnega spočetja.

V četrtek bo imel govor pred obema domovoma kongresa, kjer vodstvo obeh glavnih strank polaga kongresnikom na dušo, naj se spodobno obnašajo, brez večjih izrazov navdušenja ali neodobravanja nad njegovimi besedami. Papež ni napovedal, o čem bo govoril, vendar vsi ne bodo zadovoljni z vsem kar bo povedal.

Obama je v pozdravnem nagovoru dejal, da je poln vrt odsev globoke predanosti 70 milijonov ameriških katolikov papežu in njegovemu sporočilu ljubezni in upanja, ki je navdihnilo veliko ljudi po svetu.

Pohvalil je dobro delo katoliške cerkve v ZDA, o čemer se je sam prepričal na ulicah Chicaga kot organizator skupnosti ter poudaril, da so ljudje navdušeni nad papežem, ne zaradi položaja, ampak zaradi njegove osebnosti, ponižnosti, preproščine, nežnih besed ter velikodušnega duha. V tem Obama vidi primer Jezusovih učenosti.

"Spominjate nas, da je najmogočnejše božje sporočilo milost, kar pomeni dobrodošlica tujcu s sočutjem, odprtim srcem do beguncev in priseljencev, ki iščejo boljše življenje. Opominjate nas na ceno vojn in pozivate k miru," je dejal Obama in papežu izrazil hvaležnost za posredovanje pri normalizaciji odnosov s Kubo.

Obama je omenil tudi, da nas papež opominja na sveto obveznost zaščite planeta in Frančišek je pozdravil prizadevanja Obame za zmanjšanje onesnaženosti ozračja in poudaril, da so podnebne spremembe problem, ki ga ne smemo prepustiti bodočim generacijam.

Tako Obama kot Frančišek sta poudarjala pomen svobode vere in dialoga, zavračanje diskriminacije in varstvo pravic posameznikov ter skupnosti. Frančišek je Američane spomnil, da so del sveta. Pred začetkom vrha o trajnostnem razvoju v petek na sedežu ZN je papež pozval k takemu razvoju, ker je stvari potrebno spremeniti zaradi odgovornosti do otrok in milijonov ljudi, ki jih je sistem spregledal.

"Želim si, da vsi ljudje dobre volje v tej veliki državi podprejo prizadevanja mednarodne skupnosti za zaščito ranljivih in vzpodbudijo takšne modele razvoja, da bodo bratje in sestre po svetu vedeli za mir in blaginjo, kakršno želi Bog za vse svoje otroke," je dejal Frančišek.

Papež je govoril v angleščini in takoj na začetku omenil, da je kot sin imigrantske družine na obisku v državi, ki so jo večinoma postavile takšne družine. Izrazil je upanje, da bo kongresnike pozval, da ostanejo zvesti ustanovnim načelom ZDA, ter omenil, da gre tudi v Philadelphio, da izrazi podporo instituciji poroke in družine v tem ključnem trenutku naše civilizacije.