klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA odpirajo veleposlaništvo v Jeruzalemu

Deli na:
ZDA odpirajo veleposlaništvo v Jeruzalemu

Foto: arhiv Reporterja

ZDA bodo danes slovesno odprle svoje veleposlaništvo v Jeruzalemu. Za selitev veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem se je 6. decembra lani odločil predsednik Donald Trump, ko je Jeruzalem priznal kot prestolnico Izraela. Veleposlaništvo bo sprva nameščeno v prostorih dosedanjega konzulata v soseski Arnona.

Trumpova odločitev je navdušila Izraelce, po drugi strani pa močno razburila Palestince in zlasti arabski svet, saj naj bi status tega svetega mesta dorekli v okviru izraelsko-palestinskih mirovnih pogovorov, Palestinci pa si želijo v Vzhodnem Jeruzalemu vzpostaviti prestolnico svoje prihodnje države. Odločitev je s posebno resolucijo decembra lani obsodila tudi Generalna skupščina Združenih narodov, podprla jo je tudi Slovenija.

Trumpa sicer na otvoritev veleposlaništva ne bo, bo pa zbrane nagovoril v video poslanici. V Jeruzalem bo tudi poslal visoko delegacijo, v kateri bodo namestnik državnega sekretarja John Sullivan, minister za finance Steven Mnuchin, njegova hči Ivanka in njen soprog Jared Kushner. Slovesnosti naj bi se udeležilo okrog 700 ljudi, večinoma Američanov, med njimi kongresnikov in drugih, ki čutijo posebno vez z Izraelom.


Otvoritev bo predvsem simbolična, saj se bo poleg veleposlanika Davida Friedmana tja iz Tel Aviva sprva preselilo manj kot deset diplomatov. V ameriškem veleposlaništvu v Izraelu je sicer zaposlenih 850 ljudi in ZDA bodo v Jeruzalemu potrebovale precej večje poslopje.

Selitev je simbolična tudi zato, ker bo otvoritev 14. maja, na dan izraelske državnosti, ko v Izraelu obeležujejo ustanovitev izraelske države. Letos bodo obeležili že 70. obletnico tega dogodka in že več mesecev si prizadevajo, da ga bodo obeležili še posebej slovesno. Več deset tisoč Izraelcev se je že v nedeljo zbralo na shodu v Jeruzalemu.

Po drugi strani pa bo selitev veleposlaništva le dan pred 15. majem, ki ga Palestinci obeležujejo kot dan žalovanja zaradi ustanovitve Izraela. In Palestinci za torek napovedujejo tudi proteste.