Revija Reporter
Svet

Romunski predsednik zahteva odstop premierke, ki želi ambasado v Izraelu preseliti v Jeruzalem

STA

28. apr. 2018 5:55

Deli na:

Klaus Iohannis

Getty Images

Romunski predsednik Klaus Iohannis je včeraj predsednico romunske vlade Viorico Dancila zaradi napovedane preselitve veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem javno pozval k odstopu. Iohannis napovedani preselitvi odločno nasprotuje in s prstom žuga proti vladi, ki naj bi postajala breme za državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gospa Dancila ni kos nalogi premierke, vlada pa posledično postaja breme za državo," je dejal Johannis. Opozoril je, da vlada o preselitvi veleposlaništva predsednika države ni obvestila niti se z njim niso posvetovali. Vlada je namreč minuli teden glede preselitve veleposlaništva sprejela tajni memorandum.

Predsednik države v Romuniji sicer nima pristojnosti, da premiera razreši s funkcije. O tem bo moral odločati romunski parlament. V Romuniji so se v manj kot letu dni zamenjali že trije predsedniki vlad. Oba Dancilina predhodnika pa sta stolček izgubila zaradi notranjega boja v socialdemokratski stranki (PSD).

Preselitev veleposlaništva je le eden izmed sporov med desnosredinskim predsednikom in levo vlado. Če bi do preselitve veleposlaništva dejansko prišlo, bi Romunija postala prva država EU, ki bi sledila zgledu ZDA in preselila svoje veleposlaništvo v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bodo ZDA veleposlaništvo v Jeruzalemu odprle maja.

Med nedavnim obiskom v Izraelu je Dancila sicer povedala, da še nima zadostne podpore parlamentarnih strank za izvedbo ukrepa.