sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA naj bi po novem letu pripravljale množičen izgon nezakonitih priseljencev

Deli na:
ZDA naj bi po novem letu pripravljale množičen izgon nezakonitih priseljencev

Foto: Reuters

Ameriški mediji poročajo, da se ministrstvo za domovinsko varnost ZDA pripravlja na množičen izgon nezakonitih priseljencev po novem letu, česar ministrstvo ni potrdilo, vendar tudi ni zanikalo. Novice odmevajo, vendar so malce pretirane, saj bodo izgnani tisti, ki imajo ustrezen sodni odlok.

Ministrstvo za domovinsko varnost je sporočilo, da po besedah ministra Jeha Johnsona meja ni odprta za nezakonite priseljence. "Če kdo pride k nam na nezakonit način in ni upravičen do azila in ima sodni odlok o odstranitvi iz države, potem bo poslan nazaj domov v skladu z našimi zakoni in vrednotami," je sporočilo ministrstvo.

Iz sporočila je jasno razvidno, da ne bo šlo za množični lov na nezakonite priseljence, ki jih je v ZDA okoli 12 milijonov, ampak bodo pošiljali domov tiste, ki so šli skozi postopek in zvezne oblasti vedo, kje so. To pa ne bo več kot nekaj sto ljudi. Prav tako ne bo prišlo do razbijanja družin.

Vprašanje priseljencev v ZDA vre, odkar je milijarder Donald Trump ob najavi predsedniške kandidature nezakonite priseljence označil za posiljevalce in zločince ter napovedal gradnjo velikega zidu, pred katerim se kitajski zid lahko skrije.

Ta zid bo imel čudovita vrata, skozi katera bodo izgnane milijone potem sprejemali nazaj. Neizvedljiva oziroma za 21. stoletje nepredstavljiva ideja je Trumpa izstrelila na vrh anket republikanskih predsedniških kandidatov, na njem pa se utrjuje s podobnimi nezaslišanimi izjavami, s katerimi žali vse po vrsti.

Problem nezakonitega priseljevanja v ZDA se je v proračunskem letu 2015, ki se je končalo prvega oktobra, v primerjavi z letom prej precej zmanjšal. Organi pregona so aretirali za tretjino manj ljudi, pa ne zaradi pomanjkanja volje.

Vendar pa se je potem oktobra in novembra število nezakonitih prehodov meje začelo spet višati. Ministrstvo za domovinsko varnost poroča, da so v teh dveh mesecih letošnjega leta aretirali za 173 odstotkov več družin kot oktobra in novembra leta 2014 ter 106 odstotkov več otrok brez spremstva staršev.