palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA nadaljujejo letalske napade v podporo Kurdom na severu Iraka

Deli na:
ZDA nadaljujejo letalske napade v podporo Kurdom na severu Iraka

Foto: Reuters

Ameriško centralno poveljstvo je v nedeljo sporočilo, da ZDA nadaljujejo napade na sunitske skrajneže v okolici jezu na reki Tigris na severu Iraka, predsednik ZDA Barack Obama pa je o tem tudi uradno obvestil kongres.

ZDA so z zračnimi napadi na sile Islamske države Iraka in Levanta (Isil) začele 8. avgusta, kar je pomagalo pri obrambi kurdske prestolnice Erbil in pri reševanju več deset tisoč jazidov in drugih manjšin z gore Sindžar.

Obama je uvodne operacije proti Isilu utemeljil kot obrambo Američanov in premoženja v Erbilu in pomoč civilistom. Tudi v nedeljo je v pismu kongresu uporabil enako utemeljitev za napade na Isil okrog jezu na reki Tigris.

Uničenje jezu bi po njegovih besedah ogrozilo ameriška življenja in premoženje vključno z veleposlaništvom v Bagdadu, iraška vlada pa prebivalstvu ne bo mogla zagotavljati nujnih storitev.

ZDA bombardirajo v podporo kurdskim borcem, ki so v nedeljo zavzeli že večino jezu, izgubljenega pred manj kot dvema tednoma. Kurdi so napredovali v nedeljo, potem ko so Američani in iraške vladne sile v soboto omehčali položaje skrajnežev z zračnimi napadi.

Tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Bele hiše Caitlin Hayden je sporočila, da je Obamov ukaz za nadaljevanje operacij v skladu z vojnimi pooblastili, ki jih je od kongresa dobil že George Bush mlajši. Obama je poudaril, da so operacije omejenega obsega in trajanja in usklajene z iraško vlado

Obama danes na kratko prekinja dopust v letovišču Massachusettsa Martha's Vineyard in se vrača v Washington na posvetovanja s svetom za nacionalno varnost glede Iraka, nasilja v St. Louisu, Ukrajine in drugih kriz. Na dopust se bo vrnil v torek.

Centralno poveljstvo je v nedeljo sporočilo, da so ameriške sile v bližini jezu izvedle 14 napadov na Isil, v katerih so uničili 21 oklepnih vozil in nadzorno točko Isila. Kasneje so sporočili še, da so uničili tri oklepnike, protiletalski top in nazorno točko.

Sile Isila so bolje oborožene od Kurdov, saj so junija iraški vojski med napredovanjem po severu Iraka zaplenile velike količine vojaške opreme.

Kurdi imajo težave tudi z minami in eksplozivnimi sredstvi, ki jih puščajo za seboj pripadniki Isila. Najbolj pa jih tare pomanjkanje dobre oborožitve in v primeru prenehanja ameriških zračnih napadov ne vedo, ali bodo lahko obdržali, kar so osvojili v zadnjih dneh.