pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodnik: Ameriška vlada je iz butastega človeka naredila terorista

Deli na:
Sodnik: Ameriška vlada je iz butastega človeka naredila terorista

Foto: Reuters

Ameriška organizacija za človekove pravice Human Rights Watch naredila študijo o številnih primerih pregona teroristov v ZDA po napadih 11. septembra 2001, ki ugotavlja, da je FBI je sam vzpodbujal posameznike, jih prepričeval in jim celo plačeval, da načrtujejo napade.

"Daleč od tega, da bi ščitila Američane pred terorizmom. Politika zvezne policije je preusmerila pozornost od pregona dejanskih groženj. FBI je v določenih primerih ustvaril teroriste iz navadnih ljudi, ko jim je predlagal načrte za napade," sporoča Human Rights Watch, ki je z univerzo Columbia pregledal 27 primerov pregona od preiskave do konca sojenja.

Posamezniki so kje na glas izrazili nestrinjanje z ameriško politiko oziroma rekli kaj napačnega, to pa je slišal policijski informator, ki si je zaželel odpustkov za svoja kriminalna dejanja, ter je o tem obvestil svoje nadrejene. Informatorji so potem s pomočjo policije osumljenca prepričevali v potrebo po terorističnem napadu in jim celo zagotovili - sicer lažna - sredstva za napad.

Ko bi se namišljeni napad moral zgoditi, je nastopila policija in terorista, ki brez njene pomoči nikoli ne bi prišel od želje do možnosti izvedbe napada, aretirala. Sodišča so te ljudi kot po tekočem traku potem poslala za dolga leta v zapor, saj je spomin na terorizem med Američani zelo živ.

Ameriški organi pregona sicer tega, kar piše v poročilu, verjetno nikoli ne bodo priznali. Pravosodni minister ZDA Eric Holder takšno taktiko brani, rekoč, da je pomembno orodje v boju proti terorizmu.

Holder je sicer sprva zagovarjal tudi neslavno operacijo zveznih policistov, ki so mehiškim kartelom prodajali orožje z namenom, da bi temu orožju sledili in tako prišli do mafijskih šefov. Operacija se je končala sila klavrno, saj so se pripadniki kartelov z dobrim orožjem še bolj pobijali, škandal pa je izbruhnil, ko so z s tem orožjem ubili ameriškega mejnega stražnika.

Med primeri ustvarjanja teroristov iz nič poročilo navaja štiri muslimane iz Newburgha v zvezni državi New York, ki so bili obsojeni načrtovanja napadov na sinagoge in vojaška oporišča.

Celo sodnik, ki je obravnaval primer, je zapisal, da si je vlada zločin izmislila, priskrbela sredstva za izvedbo in odstranila vse ovire. "V procesu je iz butastega človeka naredila terorista," navaja sodnikove besede Human Rights Watch.