zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA in Rusija bi uskladili zračne napade v Siriji

Deli na:
ZDA in Rusija bi uskladili zračne napade v Siriji

Foto: Reuters

Islamistični uporniki se v Siriji borijo s pripadniki Islamske države (IS) za nadzor nad mestom Alep. Washington je medtem napovedal nadaljevanje pogovorov z Moskvo o usklajevanju zračnih napadov v Siriji, medtem ko Rusija nadaljuje svoje zračne napade na cilje v tej državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Islamska država se je v petek Alepu približala na le nekaj kilometrov, uporniki pa so danes eno od vasi, zavzetih v tem pohodu, uspeli osvojiti nazaj. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice se sedaj odvijajo boji za drugo vas.

IS se je z ofenzivo Alepu približala najbolj doslej, to pa bi lahko še dodatno zaostrilo situacijo v tem drugem največjem sirskem mestu, kjer ima trenutno zahodni del pod nadzorom sirski režim, vzhodnega pa uporniki. Napredovanje IS ogroža oboje, ekstremisti pa bi lahko zaprli tudi pomembno cesto, ki Alep povezuje s turško mejo.

Sicer pa iz province Alep observatorij poroča tudi o eksploziji v tovarni razstreliva in orožja v mestu Al Bab, ki je pod nadzorom IS. Vzrok za eksplozijo ni znan, so pa nad krajem v tem času opazili bojna letala. Ali so pripadala Rusiji, Siriji ali zaveznicam ZDA, ni jasno.

Rusija je medtem v Siriji nadaljevala s svojimi zračnimi napadi. Ponoči in zjutraj so izvedli napade v provincah Latakija, Hama in Idlib. V Idlibu so ruska letala po navedbah observatorija uničile oporišče uporniške skupine Division 13, ki je nekoč prejela orožje od ZDA.

Medtem sirska vojska napreduje na tleh. Danes so državni mediji poročali, da je vojska v Hami ubila 75 pripadnikov Fronte Al Nusra in uničila njihova oporišča in orožje. Prav tako so izpostavili zračne napade sirske vojske v Hami in Idlibu.

Rusija je svoje zračne napade v Siriji začela konec septembra in navedla, da bodo njen cilj IS in druge "teroristične" skupine. Koalicija pod vodstvom ZDA Moskvi očita, da se bolj osredotoča na zmerne islamistične skupine, ki se borijo tudi proti sirskemu režimu, kot na džihadiste.

V petek je Pentagon napovedal, da bo z Moskvo znova vzpostavil pogovore, namenjene preprečitvi vojaških incidentov v sirskem zračnem prostoru. Za nadaljevanje so se odločili, potem ko so prejeli odgovore na svoje predloge. "Vodilni preučujejo ruski odziv, pogovori pa se bodo najverjetneje zgodili že ta konec tedna," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Peter Cook.

V petek je Washington sicer sporočil tudi, da se je odločil začasno ustaviti sporni program oboroževanja in urjenja sirskih upornikov za boj z IS, ker se je izkazal za neuspešnega.