Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vrhovno sodišče: lastnica Hitlerjeve rojstne hiše dobi 810.000 evrov in niti centa več

Deli na:
Vrhovno sodišče: lastnica Hitlerjeve rojstne hiše dobi 810.000 evrov in niti centa več

Foto: Reuters

Avstrijsko vrhovno sodišče je včeraj končalo spor glede rojstne hiše nekdanjega nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja v kraju Braunau. Zavrnilo je namreč zahtevo nekdanje lastnice po višji odškodnini, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo.

Družina Gerlinde Pommer je imela zloglasno rumeno hišo v mestu na meji z Nemčijo v lasti skoraj stoletje. Avstrija pa je leta 2016 razlastila Pommerjevo, saj je želela preprečiti, da bi hiša postala romarsko središče neonacistov in drugih skrajnih desničarjev. Za dvonadstropno hišo z garažami in več parkirnimi mesti je ponudila 310.000 evrov.

Pommerjeva je zahtevala višjo odškodnino. To je v višini 1,5 milijona evrov sprva letos odobrilo sodišče v kraju Ried im Innkreis, deželno sodišče v Linzu pa jo je znižalo na 810.000 evrov, kar je skladno s ceno nepremičnine na trgu.

Vrhovno sodišče je danes potrdilo odločitev sodišča v Linzu. S tem mora država Pommerjevi plačati 810.000 evrov, kar je več, kot so ji ponudili na začetku, a manj, kot je pričakovala.

Po odločitvi sodišča je sedaj spor končan, zloglasno hišo pa lahko država preuredi v okviru načrtov, ki bodo preprečevali kakršnekoli nacistične aktivnosti, so še sporočili z notranjega ministrstva.

Družina Gerlinde Pommer je imela hišo v lasti skoraj stoletje, v njej pa se je 20. aprila 1889 rodil nacistični diktator Adolf Hitler. Čeprav je v hiši preživel le kratko obdobje, so nacistični simpatizerji s celega sveta redno obiskovali posestvo.