901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Unicef za novo generacijo kriz potrebuje 3,1 milijarde dolarjev

Deli na:
Unicef za novo generacijo kriz potrebuje 3,1 milijarde dolarjev

Foto: Reuters

Sklad ZN za pomoč otrokom (Unicef) je danes pozval k 3,1 milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov) sredstev za pomoč 62 milijonom otrok, ki jim grozi nova generacija humanitarnih kriz. Gre za najvišjo vsoto, za katero je kadarkoli zaprosil Unicef, lanski poziv je bil za milijardo dolarjev nižji.

Kot je danes v Ženevi izpostavil Unicef, otrokom grozi brutalen konflikt v Siriji, ki mu po skoraj štirih letih kar ni videti konca, izbruh epidemije ebole v zahodni Afriki in kriza v Ukrajini.

Po besedah direktorice Unicefa za programe izredne pomoči Asfhan Khan otrokom po vsem svetu grozi nova generacija humanitarnih kriz. Njihov obseg, posledice in trajanje pa je tak, kakršnemu še nismo bili priča, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

S 3,1 milijarde dolarjev namerava Unicef pomagati 98 milijonom ljudem, med katerimi sta dve tretjini otrok, v 71 državah. Dvajset odstotkov celotne vsote bo Unicef namenil za izobraževanje.

Po podatkih Unicefa več kot desetina otrok na svetu, to je 230 milijonov, trenutno živi v državah in na območjih, ki so jih prizadeli oboroženi konflikti.

Državljanska vojna v Siriji je na primer prizadela več kot osem milijonov sirskih otrok, od katerih jih je 1,7 milijona sedaj beguncev, kažejo zadnje Unicefove številke. Levji delež pomoči, ki jo želijo zbrati, to je 903 milijone dolarjev, bo tako šel Siriji in okoliški regiji.

Kot je izpostavila Khanova, polovica sirskih otrok ne obiskuje šole, tretjina šol je bila uničenih. Lani je po podatkih Unicefa v napadih na šole umrlo najmanj 160 otrok.

Prav tako je v Siriji vedno bolj pogosto novačenje otrok vojakov. To se je že dogajalo v vojnah v revnejših državah, ne pa v državah s srednje visokimi prihodki, med katere šteje tudi Sirija.

Sicer pa namerava Unicef 500 milijonov dolarjev nameniti tudi za pomoč žrtvam ebole v zahodni Afriki in preprečitev novih izbruhov hemoragične mrzlice.

Kot eno izmed večjih težav Unicef izpostavlja tudi okrepljene napade islamistične skupine Boko Haram v Nigeriji, zaradi katerih je moralo na njenem severovzhodu domove zapustiti več kot milijon ljudi.

Khanova je izrazila zaskrbljenost, ker se ugrabljanje otrok, predvsem deklic, s strani Boko Harama iz Nigerije razliva tudi v sosednje države.

Za Ukrajino želi Unicef nameniti 32,5 milijona dolarjev. Na vojnih območjih na vzhodu te države živi približno 5,2 milijona ljudi, več kot 600.000 jih je notranje razseljenih, konflikt pa je prizadel kakih 1,7 milijona otrok.

Unicef pa želi zbrati sredstva tudi za občutno premalo financirana krizna območja, ki niso več deležna osrednje pozornosti, kot sta Afganistan in Palestina.