nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaveznik Nemcova skeptičen do aretacij osumljencev za njegov umor

Deli na:
Zaveznik Nemcova skeptičen do aretacij osumljencev za njegov umor

Foto: Reuters

Tesen zaveznik umorjenega ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova je izrazil dvome, da sta moška, ki so ju v nedeljo v Moskvi obtožili umora, dejansko organizirala zločin. Ilja Jašin je zatrdil, da bodo verjetno naročniki umora ostali na prostosti. Namigovanja, da za umorom stojijo islamisti, je zavrnil.

Jašin, soustanovitelj stranke Nemcova, je v nedeljo ocenil, da bodo krivdo pripisali tistemu, ki je streljal, tisti, ki so dejansko naročili umor, pa bodo ostali na prostosti.

Moskovsko sodišče je sicer v nedeljo dva moška iz Čečenije obtožilo organizacije in izvedbe umora Nemcova pred več kot tednom dni. Še tri osumljence so aretirali v ruski republiki Ingušetija, ki meji na Čečenijo, in za njih odredili pripor.

Jašin je ob tem zavrnil namigovanja, da bi za umorom lahko stali radikalni islamisti. "Nesmiselna teorija preiskovalcev o islamističnim motivih pri tem umoru ustreza Kremlju" in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je na družbenem omrežju Twitter zapisal Jašin.

Za britanski BBC je še dejal, da so tisti, ki stojijo za umorom Nemcova, iz Rusije in celo iz njene vlade.

Za umor so obtožili Zaura Dadajeva in Anzorja Gubaševa. Dadajev je po navedbah sodišča že priznal vpletenost v umor. Še trije osumljenci ostajajo v priporu, še en pa naj bi se v čečenski prestolnici Grozni razstrelil, ko so ga ruske oblasti v noči na nedeljo poskušale prijeti.

Nekatere teorije zarote namigujejo, da naj bi bil Nemcov v središču Moskve ubit zato, ker je obsodil januarski napad islamistov na francoski satirični tednik Charlie Hebdo. A Jašin je za BBC zatrdil, da Nemcov sploh ni bil viden kritik radikalnega islama in je svoje napade usmerjal predvsem na Putina in njegovo vlado.

Že sama lokacija umora - v neposredni bližini Kremlja pod strogim varnostnim nadzorom - po mnenju Jašina kaže na to, da morilci niso mogli ravnati brez podpore ruskih oblasti.

Dadajev je bil sicer nekdaj visok pripadnik sil čečenskega notranjega ministrstva. Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je po obtožbi Dadajeva dejal, da je bil zelo veren musliman, ki so ga šokirale karikature preroka Mohameda v reviji Charlie Hebdo. Opisal ga je še kot pravega ruskega domoljuba, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Kadirova je sicer po po pisanju francoske tiskovne agencije AFP Putin odlikoval z redom časti za njegove poklicne uspehe in dolgoletno dobro delo. Na spletni strani Kremlja novice o odlikovanju še niso objavili.