Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zatiralci novinarske svobode

Deli na:

Kdo bi si mislil, da bo ljubljanski župan Zoran Janković v sovražnem odnosu do medijev prekosil celo predsednika Zares Gregorja Golobiča. Janković v zadnjih mesecih že skoraj kot po tekočem traku na tožilstvo vlaga predloge za kazenski pregon novinarjev.

Kdo bi si mislil, da bo ljubljanski župan Zoran Janković v sovražnem odnosu do medijev prekosil celo predsednika Zares Gregorja Golobiča. Janković v zadnjih mesecih že skoraj kot po tekočem traku na tožilstvo vlaga predloge za kazenski pregon novinarjev.

Sklicuje se na drugi odstavek 160. člena kazenskega zakonika, ki za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve predvideva denarno kazen ali zapor do šestih mesecev. Drugače od Golobiča, ki je po istem členu kazensko toži kolumnista časnika Finance Stanislava Kovača, je Janković uporabil še drugi odstavek 168. člena kazenskega zakonika, ki državnim in občinskim funkcionarjem omogoča, da sprožijo kazenski pregon po uradni dolžnosti zoper novinarje, ki jih naj bi s svojim pisanjem domnevno koga žaljivo obdolžili. Že pred Jankovićem sta to možnost uporabila nekdanji premier Janez Janša (proti avtorju finskega dokumentarca Resnica o Patrii Magnusu Berglundu) in celjski župan Bojan Šrot (proti novinarki Reporterja Biserki Karneža Cerjak). Nazadnje je kazenski pregon proti več novinarjem časnikov Delo in Dnevnik, ki so kritično pisali o delu sodnice Mojce Kocjančič Zalar v zadevi Balkanski bojevnik, sprožila celo domnevno razžaljena sodnica, sicer žena pravosodnega ministra Aleša Zalarja.
Župan Janković, ki je s kazenskim pregonom zoper Uroša Urbasa, namestnika odgovornega urednika Financ, že pogorel, saj ga je tožilstvo zavrglo, se je na podoben način spravil tudi na pisca teh vrstic, ki naj bi ga domnevno razžalil v uredniškem uvodniku pod naslovom Združba nedotakljivih, ki je bil 21. junija letos objavljen v Reporterju. A to še ni vse, predlog za kazenski pregon zaradi domnevne razžalitve je župan Janković podal tudi zoper Mikija Mustra zaradi karikature, ki je bila v začetku avgusta prav tako objavljena v Reporterju. Legendarni karikaturist je bil ob tej novici šokiran. V dolgoletni karieri je risal (za pokojni Mag in za Reporter) vse slovenske politike, od Kučana in Drnovška dalje, pa ga ni nihče nikoli kazensko preganjal. Mustra čudi, da je prav Janković tako občutljiv, navsezadnje je javna osebnost , karikaturisti pa imajo svobodo s karikaturami javnih osebnosti med drugim izražati tudi kritiko ter kazati napake teh osebnosti.
V Evropski uniji bi najbrž težko našli primer, da bi župan kakšne  prestolnice poskušal spraviti v zapor novinarja ali karikaturista. S karikaturisti po svetu v teh časih obračunavajo samo še islamski skrajneži. Spomnimo se le viharja svetovnih razsežnosti zaradi objave karikatur Mohameda, ki jih je pred petimi leti objavil danski dnevnik Jyllands Posten.
Jankoviću je oblast ob vseh teh dejanjih res zelo stopila v glavo (podobno kot njegovemu sinu Juretu, ki je po razglasitvi rezultatov lokalnih volitev novinarju Financ Jaku Elikanu grozil s smrtjo) in je očitno popolnoma izgubil stik z realnostjo. Takih stvari razumni politiki po svetu ne počno, saj se jim prej ali slej vrnejo kot bumerang in pomenijo njihovo zanesljivo politično smrt. Janković pa bi bil ob vsem tem rad, kar sicer javno zanika, celo predsednik slovenske vlade. Ko je nedolgo tega neki sosed vprašal Jankovićevo mamo Ivanko, ali bo sin Zoran res predsednik, ga je takoj popravila, da ne bo predsednik, ampak premier.
Tako hudih političnih pritiskov na medije in novinarje, kot smo jim priča zadnje čase, v Sloveniji že dolgo ni bilo. Tisti, ki so na oblasti, poskušajo krivdo, da jih ljudstvo ne mara več, zdaj na vsak način zvaliti na peščico neodvisnih medijev. Ker je na referendumu padel zakon o RTV, nič bolje pa ne kaže tudi prihajajočemu zakonu o medijih, poskuša vladajoča nomenklatura utišati kritične medije s kazenskimi pregoni, da bodo policisti in tožilci na njihovo pobudo ustrahovali novinarje, ki si jih drugače ne morejo pokoriti. Pahorjeva vlada prav zato ostaja gluha za pozive Združenja novinarjev in publicistov za sprememb za državo sramotnih določb kazenskega zakonika, ki omogočajo funkcionarjem, da zoper novinarje sprožijo kazenski pregon po uradni dolžnosti.
V tem tednu bodo trije predsedniki, države, parlamenta in vlade, spet pripravili novoletni sprejem za sedmo silo. Zaradi razmer na medijskem področju pri nas, za to so predvsem odgovorni Danilo Türk, Pavle Gantar in Borut Pahor, se ga novinarji Reporterja iz protesta ne bomo udeležili! Skoraj sočasna vabila na slavnostne sprejeme in zaslišanja na policijske postaje nekako ne gredo skupaj!