Revija Reporter
Svet

Zaradi Trumpove »Super Punce« blaznijo demokrati

Biserka Karneža

20. maj. 2020 6:00 Osveženo: 7:34 / 20. 5. 2020

Deli na:

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany.

Profimedia

Kdo je nova tiskovna predstavnica Bele hiše, ki razburja ameriške medije? To je 32-letna Kayleigh McEnany, močna v stasu in glasu. Na svoji prvi novinarski konferenci, kjer se je pojavila v vlogi Trumpove nove medijske moči, je pritegnila poglede, zaradi nje se je sprožil plaz komentarjev na družabnih omrežjih. Ob njenih odgovorih so obnemeli Trumpovi kritiki in ostali odprtih ust.

Kako se je znašla, ko je morala ubraniti predsednika Donalda Trumpa zaradi njegovih nedavnih izjav, da bi morali določeni posamezniki v zapor zaradi zelo jasnih kršitev ameriške Ustave?



»Lahko naštejete omenjene kršitve,« je novinar na nedavni novinarski konferenci v Beli hiši vprašal Kaleigh McEnany, ki se ni niti za trenutek obotavljala: »Me veseli, da ste vprašali. Malo je novinarjev, ki dejansko postavljajo pomembna vprašanja.« Zanjo je eno od pomembnih o aferi »železni dosje,« do katere je prišlo v času Obamove administracije. Takrat je Demokratski nacionalni komite z vedenjem in odobritvijo tedanjega predsednika (Obame, op. p.) financiral in poskrbel za prisluškovanje ljudem, ki so sodelovali v Trumpovi predsedniški kampanji. Tako je bila javnosti razkrita identiteta generala Michaela Flynna. Znani so zapiski varnostno obveščevalne, iz katerih je razvidno, kako so skušali Michaela Flynna ujeti v laži: »Že z razkritjem njegovega imena novinarjem so kršili njegovo ustavno pravico po četrtem amandmaju. Vse to so zelo resna vprašanja, ki razkrivajo delovanje nekdanje administracije, vendar ste jih mediji popolnoma ignorirali. Ravno zato me veseli, da ste me končno vprašali o tej zadevi. Pravica je pomembna, s tem postanejo pomembna tudi ta vprašanja.«

Novinarju je povsem mirno naštela določene kršitelje, med drugim Jamesa Clapperja direktorja Nacionalne varnostne agencije, ki je javno lagal pred ameriškim Vrhovnim sodiščem in trdil,  da  ni prišlo do prisluškovanja ameriškim državljanom. Kljub poskusom novinarja, da bi jo ujel v past, se mu ni pustila in mu je na koncu zabičala: »Naloga novinarjev, je da odgovorijo na vprašanja, ki sem jih naštela, in srčno upam da boste.«

Republikanci Kayleigh McEnany slavijo kot »Supergirl« (super junakinjo iz priljubljenih stripov) in novi up Trumpove administracije (predvsem na twitterju), medtem ko demokrati v njej vidijo samo še eno Trumpovo »pocukrano deklico,« ki ji je uspel preboj v ospredje, ker se je lahko že poprej seznanila z omenjenim novinarskim vprašanjem izbranega novinarja in zato zanjo ni bilo nobenih presenečenj.

Kakorkoli, Kayleigh McEnany, ima vendarle že nekaj kilometrine, tako v poklicu kot politiki. Rojena je leta 1988 v Tampi na Floridi, slovi kot pisateljica in komentatorka, v preteklosti je sodelovala z ameriško medijsko hišo CNN. Leta 2017 je bila imenovana kot državna predstavnica v Republikanski nacionalni odbor, zdaj se ji obeta, da bo s svojimi medijskimi nastopi dajala tempo Trumpovi volilni tekmi.