Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi talibanov počasnejši umik ZDA iz Afganistana?

Deli na:
Zaradi talibanov počasnejši umik ZDA iz Afganistana?

Foto: Reuters

ZDA bi lahko zaradi napadov talibanov upočasnile umik svojih vojakov iz Afganistana, je v ponedeljek dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Rok umika vseh vojakov do septembra sicer ostaja, naj bi pa glede na razmere na terenu prilagodili tempo umikanja.

"Položaj v Afganistanu se spreminja, saj talibani še naprej izvajajo napade in vdore v centre okrožij, pa tudi nasilja je še vedno preveč," je dejal Kirby in dodal, da želijo ohraniti fleksibilnost, da prilagodijo umik vsak dan ali vsak teden.

"Nenehno, vsak dan smo pozorni na položaj na terenu, na zmogljivosti, ki jih imamo, kakšne dodatne vire potrebujemo in s kakšnim tempom. Vse te odločitve se sprejemajo sproti," je dejal.

Pentagon je prejšnji teden sporočil, da je umik, ki ga je Biden ukazal aprila, že na pol končan. Aprila je bilo v Afganistanu 2600 ameriških vojakov in 16.000 pogodbenikov.

Pentagon je doslej že predal nekaj ključnih oporišč vladnim silam Afganistana in umaknil za več sto tovornih letal materiala. Ob tem pa ameriški vojaki še vedno podpirajo vladne sile v boju proti talibanom.

"Dokler imamo kaj zmogljivosti v Afganistanu, bomo nudili podporo afganistanskim silam. Ko pa bo umik končan, to ne bo več na voljo," je dejal Kirby.