Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi širjenja koronavirusa na severu Italije v izolaciji 11 mest

Deli na:
Zaradi širjenja koronavirusa na severu Italije v izolaciji 11 mest

Pred prostori Unileverja v Caslpusterlengu. - Foto: Profimedia

V Italiji, kjer je novi koronavirus zahteval dve življenji, je število okuženih preseglo 100, poročajo tuje tiskovne agencije in italijanski mediji. Italijanska vlada je v soboto zvečer sprejela ukrep o izolaciji enajstih mest v Lombardiji in Benečiji, kjer so odpovedali tudi pustne karnevale, športna tekmovanja ter druge javne prireditve.

V izolaciji bo po odločitvi vlade deset mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Benečija s približno 3000 prebivalci.

Italijanski premier Giuseppe Conte je izjavil, da bo razmere nadzirala policija, ki bo ljudem preprečila vhod in izhod iz mest, ki so v karanteni. Po potrebi bo na pomoč priskočila tudi vojska, je dejal Conte v soboto zvečer po izrednem zasedanju vladnega kabineta v Rimu. "Cilj je zaščititi zdravje Italijanov," je poudaril.

"Na območjih, ki veljajo za žarišča, niti vstop niti izstop ne bosta dovoljena brez posebnega dovoljenja," je dejal premier. Po njegovih besedah bodo podjetja in šole na teh območjih zaprta. V Lombardiji in Benečiji so za danes odpovedali pustne karnevale in športna tekmovanja.

Je pa premier zavrnil poziv vodje skrajno desne Lige Mattea Salvinija, da bi vzpostavili nadzor na mejah znotraj schengna, torej tudi na italijansko-slovenski meji.

"Želimo omejiti okužbo, kolikor je le mogoče znotraj določenega območja," je ob tem izjavil minister za zdravje Roberto Speranza.

V Lombardiji in Benečiji so tamkajšnje oblasti v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa že v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve. Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, v soboto popoldne razglasili izredne razmere.

Doslej so v Italiji zabeležili več kot 100 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je v deželi Lombardija, in sicer 89. Sledi Benečija, kjer so zabeležili 17 primerov, nekaj pa jih je še v deželah Emilija-Romanja, Lacij in Piemont, poročajo italijanski mediji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je v Italiji največ okuženih s koronavirusom v Evropi. V Nemčiji so zabeležili 16 primerov, v Franciji, kjer je za posledicami covid-19 umrl kitajski državljan, 12, v Veliki Britaniji pa tri primere okužb s koronavirusom.