stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi omikrona padajo rekordi, Evropa znova epicenter pandemije

Deli na:
Zaradi omikrona padajo rekordi, Evropa znova epicenter pandemije

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Z Danske, Islandije in Grčije danes poročajo o rekordnih dnevnih porastih novih okužb z novim koronavirusom. Tako na Danskem kot na Islandiji so pred prihodom različice omikron beležili ene najnižjih incidenc v Evropi, zdaj pa so se razmere povsem spremenile.

Po statistiki francoske tiskovne agencije AFP je Evropa v minulem tednu dni zabeležila največ novih okužb in tudi največ smrti zaradi covida-19 doslej. Evropa je tako z omikronom znova postala epicenter pandemije.

Na Danskem s 5,8 milijona prebivalcev imajo trenutno najvišjo sedemdnevno incidenco na svetu, ki znaša 1612 na 100.000 prebivalcev. V minulih 24 urah so v državi potrdili 16.164 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, saj pred tem še nikoli niso presegli številke 15.000. Na Islandiji, kjer do sredine decembra niso potrdili niti več kot 200 okužb dnevno, so jih v minulem dnevu potrdili 672.

V Grčiji je medtem število na novo potrjenih okužb v 24 urah z nedelje na danes naraslo na 9284, kar je za to državo rekord, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Oblasti so zato že napovedale zaostritev nekaterih zajezitvenih ukrepov, a šele s 3. januarjem.

O rekordnih dnevnih porastih okužb sicer te dni poročajo iz vrste držav, med drugim iz Francije in Italije, pa tudi iz Norveške, kjer je omikron ponekod že prevladujoča različica.

V Italiji se je obenem odprla razprava, ki verjetno čaka še kar nekaj držav. Tamkajšnji zdravstveni strokovnjaki so namreč pristojne opozorili, da bodo obstoječa pravila, ki zahtevajo najmanj sedemdnevno karanteno za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, kmalu postala neizvedljiva oziroma bodo paralizirala državo.


Omikron se namreč širi tako hitro, da bi lahko za covidom-19 v Italiji v roku dveh tednov zbolelo milijon ljudi, to pa bi posledično pomenilo karanteno za pet do deset milijonov ljudi. Že sedaj jih je v karanteni približno dva milijona. Jasno je, da moramo v tej fazi (...) razmisliti o spremembah načina, na katerega interveniramo, sicer gremo v popolno karanteno," je bil jasen virolog Fabrizio Pregliasco. Vlada v Rimu po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že razmišlja o spremembah pravil, a bo na končno odločitev treba še počakati.

Italija je konec minulega tedna zabeležila več zaporednih rekordnih dnevnih porastov okužb z novim koronavirusom. S sedanjih okoli 55.000 naj bi sicer dnevno število novih okužb po napovedih državnega sekretarja na italijanskem ministrstvu za zdravje Pierpaola Silerija že v kratkem naraslo na kar 100.000.

Francoski predsednik Emmanuel Macron naj bi medtem še danes napovedal novo zaostritev protikoronskih ukrepov, potem ko so v državi v soboto potrdili rekordnih 100.000 primerov. Pristojni se bojijo predvsem prevelikega pritiska na bolnišnice, saj je na intenzivnih oddelkih že zdaj okoli 3300 covidnih bolnikov.

Na mizi naj bi bili po poročanju AFP zaostritev covidnega potrdila, ki bi v določenih primerih, npr. za vstop v restavracije in obisk kinematografov, veljal le še za prebolevnike in cepljene, ne pa tudi za negativne na testiranju. Omenja se tudi policijska ura za silvestrovo in podaljšanje novoletnih šolskih počitnic ter obvezna nošnja zaščitnih mask na prostem.

Tudi v Španiji, kjer je polno cepljenih okoli 80 odstotkov prebivalstva, število novih okužb hitro narašča. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev tako v državi že znaša 563, medtem ko je bila na primer v sredini oktobra le 18.

Pozitivna na testu za novi koronavirus je bila tudi 48-letna predsednica španskega parlamenta Meritxell Batet, danes poročajo španski mediji in dodajajo, da je v samoizolaciji na svojem domu in da se dobro počuti, a vseeno od torka začasno ne bo vodila sej parlamenta.