luka doncic anamaria goltes Svet24.si

FOTO: Anamaria objavila fotografijo in Luki ...

jevgenij-starkov Svet24.si

FOTO: Medved ga je pojedel vpričo prijateljev

st. peterburg, hlajenje, vročina Svet24.si

Morje je že pregreto, na Balkanu sledi dolg ...

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

alkohol, cigarete, nosečnost Odkrito.si

Kar polovica žensk, ki se trudijo zanositi, ...

Bombniki Avenger Wikipedia Odkrito.si

Uganka poleta 19

Svet

Umrl Danec, ki je s karikaturami preroka Mohameda razbesnel muslimane

Deli na:
Umrl Danec, ki je s karikaturami preroka Mohameda razbesnel muslimane

Kurt Westergaard - Foto: Reuters

V starosti 86 let je umrl znani danski karikaturist Kurt Westergaard, je v nedeljo poročalo več danskih medijev. Po pisanju danskega časnika Berlingske, ki navaja izjave svojcev, je umrl mirno po dolgotrajni bolezni. Za druge medije so smrt potrdili nekdanji sodelavci in prijatelji karikaturista.

Westergaard je postal znan po vsem svetu leta 2005, ko je danski časnik Jyllands-Posten objavil serijo karikatur preroka Mohameda, ki so sprožile silovito jezo muslimanov po vsem svetu, za Dansko pa najhujšo zunanjepolitično krizo po koncu druge svetovne vojne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Štiri mesece po sporni objavi so namreč te karikature postale povod za množične in pogosto nasilne proteste v vrsti muslimanskih držav. Med drugim so bila večkrat napadena veleposlaništva Danske in Norveške, na desetine ljudi je umrlo. Med Dansko in več državami pa so izbruhnili diplomatski spori. Obenem so takratni dogodki sprožili širšo razpravo o tem, kje so meje svobode izražanja in religije.

Westergaard je bil sicer le eden od karikaturistov, ki so se odzvali na poziv konservativnega Jyllands-Postena, a prav njegova upodobitev Mohameda je med muslimani sprožila največ ogorčenja. Preroka je namreč narisal s turbanom v obliki bombe. Od takrat so ga spremljali telesni stražarji. Leta 2010 je za las ušel napadu 28-letnika, ki je s sekiro vdrl v njegovo hišo.

Loading...