Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi niza napak prekinjeni poleti z večino dreamlinerjev

Deli na:
Zaradi niza napak prekinjeni poleti z večino dreamlinerjev

Foto: Reuters

Številne letalske oblasti po svetu so se zaradi niza napak, ki so jih odkrili v zadnjem času, odločile prekiniti polete z letalom dreamliner proizvajalca Boeing. Oblasti v Indiji, Čilu in Evropi so se tako odločile, potem ko je ameriška uprava za letalstvo (FAA) v sredo ustavila polete s tem letalom v ZDA. Že pred tem je polete prekinila Japonska.

FAA je polete z dreamlinerjem za nedoločen čas ustavila v sredo, potem ko je moralo na Japonskem zaradi napake na akumulatorju zasilno pristati letalo tega tipa japonske letalske družbe All Nippon Airways (ANA). Ameriška uprava za letalstvo je kot razlog za odločitev navedla nevarnost požara na akumulatorju dreamlinerja.

Potem ko sta japonski letalski družbi ANA in Japan Airlines (JAL) v sredo ustavili polete z dreamlinerjem, je po odločitvi FAA to storila tudi ameriška letalska družba United Airlines. To je tudi edina ameriška družba, ki leti z dreamlinerji.

Potezi so sledile še letalske oblasti v Indiji in Čilu, danes pa še Evropska agencija za varnost v letalstvu (Easa) in katarska letalska družba Qatar Airways.

V Evropi sicer trenutno letita le dva dreamlinerja, s katerima upravlja poljska letalska družba LOT, medtem ko katarska družba leti s petimi letali tega tipa.



Zaradi zadnjega incidenta s tem tipom letala bo tako na tleh ostalo 46 od 50 dreamlinerjev, ki jih trenutno uporabljajo letalske družbe po vsem svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sredin incident na letalu japonske letalske družbe je zadnji v vrsti incidentov, v katere je bil v zadnjih dneh vpleten dreamliner. Na enem od letal družbe JAL je po pristanku prišlo do manjšega požara, na drugem pa do iztekanja goriva. Poročali so tudi o razpoki na oknu pilotske kabine.

FAA je zato že prejšnji petek napovedala preiskavo o incidentih in tudi preiskavo zasnove ter izdelave letala.

Iz ameriškega Boeinga so sporočili, da "globoko obžalujejo" zadnje dogodke v povezavi z njihovim letalom. Obljubili so, da bodo v dogovoru z FAA naredili vse vse potrebno za rešitev težav. Obenem pa so izrazili prepričanje v varnost dreamlinerja, za katerim še vedno trdno stojijo.