stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin bo leta 2018 morda znova kandidiral za predsednika

Deli na:
Putin bo leta 2018 morda znova kandidiral za predsednika

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin pušča odprte možnosti za vnovično kandidaturo za predsednika države, a obenem poudarja, da še ne ve, kako se bo odločil, ko bo dejansko napočil čas za to, je povedal v intervjuju za rusko tiskovno agencijo Tass. Če se bo leta 2018 odločil, da kandidira še četrtič, bo na oblasti do leta 2024.

"Da, možnost za ponovno kandidaturo obstaja. Če bo do tega prišlo, pa še ne vem," je dejal Putin v intervjuju za Tass. Obenem je tudi povedal, da četudi mu ustava dovoljuje ponovno kandidaturo, "to absolutno ne pomeni, da se bom za to odločil. Pregledal bom splošno stanje, svoje notranje občutke, svoje razpoloženje."

"A je res nujno o tem razmišljati sedaj? Leto 2014 se ni še niti končalo, pa me že sprašujete o letu 2018," je odvrnil Putin. Obenem je izključil možnost, da bi ostal dosmrtni predsednik. "Ne, to je slabo za državo, škoduje, pa še sam tega ne potrebujem," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal ruski predsednik.

62-letni Putin lahko v skladu z rusko ustavo na predsedniškem položaju ostane največ dva zaporedna mandata. Potem ko je svoj drugi mandat zaključil leta 2008, je Putin zamenjal vlogo z Dmitrijem Medvedjevom in do leta 2012, ko se je vnovič zavihtel na predsedniški položaj, opravljal funkcijo premiera.

V intervjuju je med drugim tudi dejal, da se Rusija ni želela izolirati za novo t. i. železno zaveso, saj bi bilo to po njegovih besedah katastrofalno.



Na vprašanje, ali je Rusija želela zgraditi nove prepreke, je dejal: "Ne. In jih ne bomo. Razumemo katastrofalne posledice železne zavese za nas."

"V drugih državah so bila obdobja, ko so se države same skušale izolirati od preostalega sveta, za kar so plačale zelo visoko ceno," je menil in obenem dodal, da ga na nedavnem srečanju G20 v Brisbaneu ni motila osebna izolacija, ki so mu jo zaradi ukrajinske krize namenili drugi svetovni voditelji.

Kot je pojasnil, ga enostavno ni zanimala priložnost, da "trepljajo po ramenih drug drugega, se imajo za prijatelje, si gredo na obisk drug k drugemu in nato na vrh G8", če svetovni voditelji ne upoštevajo ruskega položaja.

"Ne potrebujem tega, da zanemarjajo ruske interese. To le pomeni, da mi ne bomo šli na obisk k njim, ampak se bomo srečevali na drugih forumih," je po poročanju AFP še dejal Putin.