Revija Reporter
Svet

Zaradi marakeške deklaracije vladna kriza v Belgiji

STA

9. dec. 2018 9:32 Osveženo: 9:35 / 09. 12. 2018

Deli na:

Belgijski premier Charles Michel je v soboto zvečer sporočil, da bo njegova vlada nadaljevala z delom kot manjšinska vlada, potem ko jo je zapustila največja koalicijska stranka, flamska nacionalistična stranka N-VA zaradi načrtovane podpore Belgije globalnemu dogovoru ZN o migracijah. Michel je napovedal preoblikovanje vlade.

Pred tem je po izredni seji vlade, ki so jo sklicali prav zaradi dogovora, vodja N-VA Bart De Wever napovedal, da odhajajo iz vlade, poroča portal Deutsche Welle.

Michel, francosko govoreči liberalec je pred tem znova potrdil, da bo s podporo parlamenta odpotoval v Marakeš, kjer bodo v ponedeljek in torek na medvladni konferenci članice ZN potrjevale dogovor.

Ker ni uspel pridobiti podpore N-VA za globalni dogovor ZN, jo je namreč Michel minuli teden poiskal in v četrtek tudi dobil v parlamentu.

Z izstopom stranke N-VA iz vlade bo moral sedaj preoblikovati vlado tako, da bo v skladu z zakonodajo, ki zahteva enako število ministrov francosko govoreče in flamske skupnosti. Prihodnje volitve naj bi bile predvidoma maja 2019.

Pred konferenco v Marakešu je nekaj konservativnih vlad, med njimi Avstralije, Avstrije, Madžarske in Poljske, umaknilo podporo dogovoru, ki postavlja nezavezujoče cilje za upravljanje z globalnimi migracijami.