andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi koronavirusa na stotine milijard evrov škode v predelovalni industriji

Deli na:
Zaradi koronavirusa na stotine milijard evrov škode v predelovalni industriji

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

Spopad s pandemijo novega koronavirusa, ki ima za posledico zaprtje tovarn, bo povzročil izjemne izgube v predelovalni industriji, to pa bo Evropo stalo na stotine milijard evrov, je opozoril münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Naložbe v zaščito zdravja so zato v interesu ne le zdravstva, temveč tudi gospodarstva, verjamejo v Ifu.

Vlaganje v zaščitno opremo bi pomagalo zajeziti širjenje virusa, hkrati pa počasi umikati ukrepe, denimo odpreti šole in tovarne, je prepričan predsednik Ifa Clemens Fuest.

"Če bo zaprtje trajalo več kot mesec dni, bodo proizvodne izgube hitro dosegle dimenzije, ki bodo mnogo hujše od prejšnjih recesij ali naravnih nesreč, vsaj tistih v času EU," je opozoril ob objavi raziskave ta teden.

Po izračunih Ifa bi dva meseca delnega zaprtja v Veliki Britaniji v predelovalni industriji povzročila izgube v višini od 193 do 328 milijard evrov, kar bi v letno gospodarsko rast zarezalo za 7,7 do 13 odstotnih točk. Če bi zaprtje trajalo tri mesece, pa bi se izgube povečale na 271 do 480 milijard evrov, rez v gospodarsko rast pa na 10,7 do 19 odstotnih točk.



V Italiji, ki jo je pandemija najbolj prizadela, bi medtem dvomesečno delno zaprtje tovarn povzročilo izgubo v višini 143 do 234 milijard evrov in znižanje gospodarske rasti za osem do 13,1 odstotne točke, trimesečno delno zaprtje pa izgubo v višini 200 do 342 milijard evrov in dodatno krčenje gospodarstva v višini 11,2 do 19,1 odstotne točke.

V Franciji bi se medtem dvomesečno delno zaprtje odrazilo v izgubi predelovalne industrije v višini 176 do 298 milijardah evrov ter znižanju rasti za 7,3 do 12,3 odstotne točke, trimesečno pa v izgubi v obsegu 247 do 436 milijarde evrov oz. dodatnemu krčenju rasti za 10,2 do 18 odstotne točke.

Ifo je sicer izračune pripravil še za Španijo, Francijo, Avstrijo in Švico.