Revija Reporter
Svet

Zaradi koronavirusa je iz zapora prišel še en Trumpov sodelavec

STA

13. maj. 2020 18:31 Osveženo: 18:34 / 13. 5. 2020

Deli na:

Paul Manafort

Reuters

Med več tisoč kriminalci, ki jih po ZDA zaradi pandemije novega koronavirusa izpuščajo iz zaporov, se je znašel tudi nekdanji šef predsedniške kampanje Donalda Trumpa, 71-letni Paul Manafort, ki ga je zajela preiskava ruskega vpletanja v volitve leta 2016 na Trumpovi strani.

Manfort ni šel sedet zaradi sodelovanja z Rusijo v času predsedniške kampanje, ampak zaradi starih korupcijskih grehov v povezavi z njegovim delom za ruske interese v Ukrajini in ZDA. Obsodili so ga zaradi izogibanja davkom in finančnih prevar ter neprijavljenega lobiranja za tujo vlado.

Na njegovo nesrečo je bil pravnomočno obsojen, še preden je vajeti pravosodnega ministrstva ZDA prevzel sedanji minister Bill Barr, ki je že posredoval za nižjo kazen Trumpovemu prijatelju iz New Yorka Rogerju Stonu in z odstopom od pregona nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Michaela Flynna.

Vendar pa je prišel koronavirus in Manafort bo lahko preostanek svoje sedem let dolge kazni odsedel v hišnem priporu, kjer lahko udobneje počaka na pričakovano Trumpovo pomilostitev. Manafort je bil zaprt v zaporu za ameriške razmere odprtega tipa v Pensilvaniji.

Izpustil ga je zvezni urad za zapore na prošnjo odvetnikov, ki so opozorili, da Manafort zaradi svoje starosti in šibkega zdravja spada med posebej ogroženo populacijo v primeru okužbe in bolezni covid-19.

Manafort ima to čast, da je bil obsojen kar na dveh zveznih sodiščih. Najprej leta 2018 v Virginiji, nato pa je priznal krivdo za zločine še na sodišču v prestolnici Washington. Preganjati so ga hoteli še v državi New York, vendar so sodišča pregon zavrnila. New York je obtožnico vložil predvsem zaradi tega, da prepreči Trumpovo pomilostitev, ki za obsojence na državnih ravneh ne velja.

Demokrati se sedaj zaradi izpustitve Manaforta ne morejo pritoževati, ne da bi izpadli hinavci, saj sami od začetka izbruha pandemije v drugi polovici marca pritiskajo za izpustitev iz zaporov praktično vseh nenasilnih zapornikov.

Do torka se je po ameriških zveznih zaporih s koronavirusom okužilo 2818 zapornikov in 262 paznikov. Umrlo je 50 zapornikov. Od 26. marca so iz zveznih zaporov v domači pripor preselili 2400 zapornikov, to pa čaka še 1200 dodatnih.