Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši Trumpov sodelavec Manafort si je oddahnil, ne bodo ga poslali v zloglasni newyorški zapor

Deli na:
Bivši Trumpov sodelavec Manafort si je oddahnil, ne bodo ga poslali v zloglasni newyorški zapor

Paul Manafort na republikanski volilni konvenciji leta 2016. - Foto: Reuters

Nekdanji šef predsedniške kampanje Donlda Trumpa Paul Manafort, ki je bil na zveznih sodiščih obsojen zaradi finančnega kriminala, bi se moral preseliti v zloglasen newyorški zapor Rikers Island zaradi podobnih obtožb, s katerimi se sooča na državni ravni, vendar je posredovalo pravosodno ministrstvo ZDA in to preprečilo.

Manafort je bil na dveh procesih obsojen na skupno sedem let in pol zapora zaradi utaje davkov, goljufanja bank, laganja in neprijavljenega delovanja za tuje interese. Ujela ga je preiskava ruskega vpletanja v volitve 2016 na strani Donalda Trumpa. Kazen služi v zveznem zaporu v Pensilvaniji, predsednik Trump pa je nekajkrat namignil, da ga bo pomilostil.

Zaradi tega so podobno obtožnico kot zvezni tožilci vložili tudi v državi New York. Pod reflektorje se je prerinil okrožni državni tožilec Manhattna Cyrus Vance, ki je bil izjemno zadržan pri pregonu demokratskega donatorja in slavnega filmskega producenta Harveyja Weinsteina.

Vance je Manaforta med drugim obtožil goljufanja bank pri prošnjah za razna posojila kot so hipoteke. Pred sodnika ali sodnico bo šel prvič prihodnji teden, kar obeta novo poplavo televizijskih kamer okrog trga Foley, kjer so newyorške zvezne in državne sodne palače.

Vance ali nekdo iz njegovega urada je zahteval, da se Manaforta v času postopka preseli iz Pensilvanije v New York, kjer imajo zloglasen zapor Rikers Island. V zaporu na severu Queensa, ki je poln okorelih nasilnih kriminalcev vseh starosti, predvsem pa pripadnikov manjšin, delajo nasilni in skorumpirani pazniki.

Mnogi pozivajo k zaprtju tega zapora, med njimi tudi demokratski župan New Yorka Bill de Blasio, selitev Manaforta v ta zapor pa so kritizirali tudi znani demokrati, kot je kongresnica Alexandria Ocasio Cortez.



V zadnjem trenutku pa je posredovalo pravosodno ministrstvo ZDA. Namestnik ministra Williama Barra, ki se je dokazal kot zaveznik predsednika Trumpa, Jeff Rosen, je uradu Vancea poslal pismo, da selitev na Rikers island ne bo v redu.

Nato je posredoval še zvezni urad za zapore in Newyorčanom sporočil, da Manaforta ne dajo. Zaprt bo ali še naprej v Pensilvaniji ali pa v zveznem zaporu na jugu Manhattna, kjer "bivajo" slavni kriminalci. Med njimi je tam na v času sojenja gostoval šef mehiške mafije El Chapo.

Manaforta so nameravali na Rikers islandu zapreti v izolacijo in ga posebej zavarovati, vendar pa se je za belega finančnega kriminalca zrelih 70. let takšna kazen pred morebitno obsodbo marsikomu zdela pretirana.

Manafortov primer je nekaj posebnega. Po eni strani tudi zvezne zapornike, proti katerim izvedejo postopek v državi New York, redno zapirajo na Rikers Island. Po drugi strani pa so primeri, da se nekoga obsodi na zvezni ravni, nato pa za enake zločine preganja tudi na ravni zvezne države, v ZDA zelo redki.

Če Manafort "ne bi bil Trumpov", se mu to skoraj zagotovo ne bi zgodilo. Newyorški demokrati, ki obvladujejo državni pravosodni sistem, Trumpa in njegovo organizacijo že preiskujejo in tožijo civilno, pripravljajo pa se tudi na morebitni kazenski pregon predsednika Trumpa, če prihodnje leto na volitvah ne bo osvojil novega mandata.