Andrej Škufca Odkrito.si

Ah, ljubezen! Andrej Škufca se je tako potrudil ...

aura Svet24.si

Test: kakšna je vaša avra?

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

puška Svet24.si

Jože navsezgodaj skrit za grmovjem čakal, da je ...

saša1 Svet24.si

Sašo smo ujeli v objemu še mlajšega moškega!

profimedia-0446249181 Najstnica.si

Nova ljubezen Justina Bieberja

Marko Vozelj Njena.si

Čustveni dan za Marka Vozlja

Svet

Sodnica ugotovila, da je nekdanji Trumpov sodelavec Manafort namerno lagal tudi po dogovoru o priznanju krivde

Deli na:
Sodnica ugotovila, da je nekdanji Trumpov sodelavec Manafort namerno lagal tudi po dogovoru o priznanju krivde

Foto: Reuters - Paul Manafort na republikanski volilni konvenciji leta 2016.

Ameriška zvezna sodnica Amy Berman Jackson je v sredo sprejela argumente posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Roberta Muellerja, da je nekdanji šef kampanje Donalda Trumpa Paul Manafort zavestno lagal tudi po priznanju krivde in dogovoru, da bo govoril resnico.

Muellerjevi tožilci so sodnici predstavili dokaze, ki javnosti niso na voljo. Sodnica je na podlagi dokazov ugotovila, da je Manafort lagal o srečanju ali srečanjih z Rusi pred volitvami.

Ameriški mediji poročajo, da se je Manafort v mondenem newyorškem kadilskem klubu Havana srečal s Konstantinom Kilimnikom, domnevno dobro povezanim z ruskimi obveščevalci, in oligarhom Olegom Deripasko.

Prinesel naj bi mu med drugim podatke o izidih notranjih anket Trumpove kampanje, nato pa naj bi skupaj delali na strategiji, kako pomagati Trumpu in škodovati demokratki Hillary Clinton. Razpravljali naj bi tudi o tem, kako rešiti problem ruske zasedbe Ukrajine v prid Moskve.


Manafort je o tem "kadilskem" sestanku lagal potem, ko je po prvi obsodbi pred začetkom drugega procesa v povezavi z delovanjem za ruske interese v Ukrajini priznal krivdo in se zavezal, da bo sodeloval s preiskovalci in jim govoril resnico.

Gre za še eno v vrsti potrditev, da so Rusi želeli v Belo hišo spraviti Trumpa in so pri tem sodelovali z ljudmi iz njegove kampanje. Kar še ni znano, je to, ali je o tem kaj vedel tudi Trump oziroma ali je pri tem sodeloval. Trump vztraja, da je preiskava lov na čarovnice, ki so ga sprožili demokrati ob podpori lažnih medijev. Preiskuje ga sicer Mueller, ki je bil celo življenje republikanec.

S potrditvijo, da je Manafort lagal, je sodnica razdrla pogodbo o njegovem sodelovanju s tožilstvom, kar v tem trenutku pomeni, da mu grozi večletna zaporna kazen. Lahko si sicer še enkrat premisli in ponovno sodeluje s tožilci, vendar kredibilnosti nima več ne za eno ne za drugo stran. Ameriški komentatorji ugibajo, da se mora Manafort nečesa hudo bati, če je pripravljen tvegati dolgoletni zapor z laganjem o stikih z Rusi, ali pa računa na Trumpovo pomilostitev.

Sodnica je sicer Manafortu dodelila manjšo zmago, ko je zavrnila Muellerjeve argumente o tem, da je Manafort po pogodbi o sodelovanju namerno lagal tudi o stikih, ki jih je imel s Trumpom ali njegovo vlado po dogovoru o sodelovanju s tožilci. Celotna podoba pa je zanj slaba, saj je dogovor o sodelovanju s tožilci razveljavljen in Mueller lahko zahteva dolgotrajno zaporno kazen.

Loading...