Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodnica ugotovila, da je nekdanji Trumpov sodelavec Manafort namerno lagal tudi po dogovoru o priznanju krivde

Deli na:
Sodnica ugotovila, da je nekdanji Trumpov sodelavec Manafort namerno lagal tudi po dogovoru o priznanju krivde

Manaforta so tako že preiskovali zaradi kršenja davčnega zakona, pranja denarja in ali je primerno razkril svoje lobiranje v tujini. - Foto: Reuters

Ameriška zvezna sodnica Amy Berman Jackson je v sredo sprejela argumente posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Roberta Muellerja, da je nekdanji šef kampanje Donalda Trumpa Paul Manafort zavestno lagal tudi po priznanju krivde in dogovoru, da bo govoril resnico.

Muellerjevi tožilci so sodnici predstavili dokaze, ki javnosti niso na voljo. Sodnica je na podlagi dokazov ugotovila, da je Manafort lagal o srečanju ali srečanjih z Rusi pred volitvami.

Ameriški mediji poročajo, da se je Manafort v mondenem newyorškem kadilskem klubu Havana srečal s Konstantinom Kilimnikom, domnevno dobro povezanim z ruskimi obveščevalci, in oligarhom Olegom Deripasko.

Prinesel naj bi mu med drugim podatke o izidih notranjih anket Trumpove kampanje, nato pa naj bi skupaj delali na strategiji, kako pomagati Trumpu in škodovati demokratki Hillary Clinton. Razpravljali naj bi tudi o tem, kako rešiti problem ruske zasedbe Ukrajine v prid Moskve.


Manafort je o tem "kadilskem" sestanku lagal potem, ko je po prvi obsodbi pred začetkom drugega procesa v povezavi z delovanjem za ruske interese v Ukrajini priznal krivdo in se zavezal, da bo sodeloval s preiskovalci in jim govoril resnico.

Gre za še eno v vrsti potrditev, da so Rusi želeli v Belo hišo spraviti Trumpa in so pri tem sodelovali z ljudmi iz njegove kampanje. Kar še ni znano, je to, ali je o tem kaj vedel tudi Trump oziroma ali je pri tem sodeloval. Trump vztraja, da je preiskava lov na čarovnice, ki so ga sprožili demokrati ob podpori lažnih medijev. Preiskuje ga sicer Mueller, ki je bil celo življenje republikanec.

S potrditvijo, da je Manafort lagal, je sodnica razdrla pogodbo o njegovem sodelovanju s tožilstvom, kar v tem trenutku pomeni, da mu grozi večletna zaporna kazen. Lahko si sicer še enkrat premisli in ponovno sodeluje s tožilci, vendar kredibilnosti nima več ne za eno ne za drugo stran. Ameriški komentatorji ugibajo, da se mora Manafort nečesa hudo bati, če je pripravljen tvegati dolgoletni zapor z laganjem o stikih z Rusi, ali pa računa na Trumpovo pomilostitev.

Sodnica je sicer Manafortu dodelila manjšo zmago, ko je zavrnila Muellerjeve argumente o tem, da je Manafort po pogodbi o sodelovanju namerno lagal tudi o stikih, ki jih je imel s Trumpom ali njegovo vlado po dogovoru o sodelovanju s tožilci. Celotna podoba pa je zanj slaba, saj je dogovor o sodelovanju s tožilci razveljavljen in Mueller lahko zahteva dolgotrajno zaporno kazen.